Гореща йога или не, все едно

Температурата на стаята, в която ще практикувате, не е от значение, казват учени
Гореща йога или не, все едно

През последните една-две години бикрам или т. нар. гореща йога преживя истински "златен период". Към практиката се обърнаха все повече хора, между които и немалко звезди, и тя буквално и безапелационно заля фитнес салоните по цял свят. Дори тук, у нас, същата успя да си завоюва голям брой привърженици, което, признаваме си, малко ни учуди. Ама малко :)

За тези, които за първи път чуват за нея, припомняме, че въпросната активност се изпълнява в яко затоплени помещения, където температурата обикновено е около 40 градуса и повече. Всъщност, бикрам се основава на 26 пози от класическата йога, които обаче се правят по-скоро енергично и се сменят често. Иначе казано, тук се залага много повече на динамиката, отколкото на духовния елемент на заниманието. 

Доскоро се смяташе, че именно заради високите си градуси по Целзий, горещата разновидност на древната индийска практика съдейства за изгаряне на повече калории и дълго време тя се възприемаше за един от най-бързите и ефективни начини за сваляне на килограми сред останалите стилове, практикувани върху фитнес шалтето.

Това твърдение обаче беше разбито на пух и прах през лятото на миналата година :) Тогава екип от американски учени от университета на Унсконсин ла Крос доказаха, че, дръжки!, системата в никакъв случай не се отразява по-добре върху енергоразхода, сравнена с нейните конкуренти, случващи се на "стайна температура". Нещо повече, която и да е активност в нормални условия успешно би могла да се съревновава с горещата йога.

1169443Instagram

За да стигнат до тези заключения, учените провели експеримент с дузина практикуващи в стая, затоплена до 33°С.

"Ползите от бикрам са щедро преувеличавани. Хората си мислят, че градусите и обилното потене са гаранция за качеството на тренировката, но не такава е реалността. Всъщност, ние не открихме корелация между споменатите условия и изгарянето на повече калории", коментират експертите.

Те, разбира се, напомнят, че е необходимо да бъдат проведени още много проучвания, преди да се изкара торбата с големите изводи :) 

Все пак, учените са убедени, че тренирането в загряти помещения си има и своите ползи и най-малкото – спестява нуждата от продължителна загрявка.

Що се отнася до нас, ние ви препоръчваме да изберете някаква друга активност, ако целта ви е мащабно вталяване в ограничен период от време. Защото, гореща или не, йога едва ли ще ви помогне в това направление. Тя обаче би направила много други хубави нещица за вас. Дерзайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април