Защо нашите баби не са имали гъбички по ноктите?

Как и ние да се справим с тях?
Защо нашите баби не са имали гъбички по ноктите?

Известно е на всички, че гъбичките по ноктите са неприятна гледка. Ноктите са удебелени, пожълтели, потъмнели и изглеждат така, сякаш всеки момент ще паднат. А фактът, че заболяването е упорито и трудно за лечение, го прави още по-неприятно.

Причините

Най-често гъбичките, отговорни за тази инфекция, са дерматофити, по-рядко дрожди и плесени. Можете да се заразите, когато ходите боси на влажни, публични места – басейни, спортни зали и т.н. Това е причината за дерматофитните инфекции. Дрождите се размножават под ноктите на хора, изложени дълго време на влага. Плесените пък могат да доведат до инфекция, ако ходите боси и имате контакт с почва.

Лечението

Съществуват много скъпи продукти, които непрекъснато се рекламират като средство за борбата с гъбичките по ноктите. Разбира се, не ги изключваме, но защо първо да не опитате нещо натурално, производство на народната медицина?

1537841Thinkstock/Guliver

Направете си разтвор от 100 милилитра салицилов спирт 2% и 30 грама прополис, натрошен на ситно. Разтворът се слага в стъклено шише като в продължение на 5 дни се разклаща всеки ден за около 1 минута. След това се оставя още 5 дни без да се разклаща. На 11-я ден трябва да се е образувала жълто-кафява течност на повърхността. Отделете я в друго бурканче и с нея мажете засегнатите участъци всеки ден, без да отмивате.

Корените на тревистия бъз също могат да ви помогнат да се справите с упоритата инфекция. Изсушете корени на тревист бъз и ги надробете. Варете 1 супена лъжица в 400 милилитра вода в продължение на 10 минути. С получената отвара напойте компреси от памук и ги поставете върху засегнатите участъци за 20 минути.

Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства. Смесете масло от чаено дърво, зехтин, витамин Е (капсули) и мащерка. Втривайте тази смес върху заразената област 2 пъти на ден или колкото пъти можете.

Гъбичките по ноктите трудно се повлияват, лечението им изисква търпеливост и постоянство. Ако народната медицина не помогне, потърсете лекарска помощ, защото, ако случаят е тежък, може да се наложи нокътят/ ноктите да се отстранят оперативно.

ключови думи:
гъбички по ноктите

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април