Нужен ли ви е антибактериален сапун всъщност?

Обикновеният сапун също върши работа
Нужен ли ви е антибактериален сапун всъщност?

Като че ли - не. Защото редица изследвания доказаха, че антибактериалните сапуни в никакъв случай не са по-добри от измиването на ръцете с обикновен сапун и вода. На практика степента на заболеваемост не зависи от това.

От какво наистина имате нужда?

Просто си мийте ръцете правилно и всичко ще бъде наред, твърдят специалисти. За да се предпазите от лоши бакетрии (защото има и добри), сапунисвайте ръцете си хубаво и за период от 20 секунди. Това е времето, необходимо ви, за да изпеете "Честит рожден ден" два пъти, може и в поп-фолк версия, ако го считате за по-забавно.

След това изплакнете ръцете и ги подсушете с чиста кърпа. В случай, че ви се наложи да ползвате обществена тоалетна, завъртите кранчетата на мивката с помощта на кърпичка или салфетка.

Причината: Вероятно не знаете, но в този момент около 229, 000 микроби на квадратен сантиметър също използват... обществената тоалетна.

Дезинфекциращ гел срещу вода и сапун

Фактите говорят, че когато нямате достъп до сапун и вода, антибактериалният гел е най-доброто оръжие срещу многобройните микроби, които дебнат зад всеки ъгъл.

В американско изследване семейства с малки деца били накарани да използват дезинфектанти в продължение на 5 месеца. Така те успели да намалят риска от стомашни инфекции с 50 %.

В друго проучване, членове на домакинство, които миели ръцете си с гел по пет пъти на ден, понижили случаите на настинка с 20 %, за разлика от онези, които просто миели ръцете си често със сапун и вода.

Естествено, повечето гелове съдържат най-малко 60 % спирт и е възможно да изсушат кожата на ръцете. За това не ви съветваме да прекалявате с дезинфекцията.

В действителност подобни препарати са най-подходящи, когато сте навън или по време на дълго пътуване.

В същото време те печелят доверието на все повече майки, които непрекъснато търсят начин да предпазят малчуганите си от бацили и микроби.

А вие как "дезинфекцирате" семейството си?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май