Билката, наречена змийско мляко

В правилните дози е полезна, в грешните – отровна
Билката, наречена змийско мляко

Най-важното

Що е то змийско мляко?

Билката, наречена змийско мляко (Chelidonium majus) e многогодишно тревисто растение. Има изправено, силно разклонено в горната част стъбло. Листата и стъблото са зелени, а цветовете му са ярко жълти. Лесно се откъсва заради слабата коренова система. Можете да си наберете разцъфналата вече билка през май или юни, а ако времето е топло – още през март месец. Най-често се среща в горите.

За какво служи?

Змийското мляко е билка, която съдържа близо 20 алкалоида. Това са съединения, които влияят върху нервната система. Притежава много полезни за човека свойства. Прилага се за лечение на гастрит, чернодробни болести, бъбречни заболявания и отоци, глисти, кожни болести, високо кръвно, за облекчаване и регулиране на менструацията, за пречистване на организма, дори за намаляване на окосмяването. Употребяват се стръковете, като се събира цялата надземна част преди да разцъфне.

Как се употребява?

Вътрешна употреба

Змийското мляко се употребява вътрешно при менструални проблеми, за изчистване на всички кухини в тялото, при онкологични заболявания на вътрешните органи, както и за редица други заболявания на системите в човешкото тяло. Най-популярната рецепта със змийско мляко за вътрешна употреба е за направата на т. нар. "квас" от змийско мляко.

1529359inm.com

Квасът от змийско мляко се приготвя по следния начин: в голям буркан се изсипват 2,5 литра преварена вода. Към нея се добавя чаша бяла захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. Добавете 1 чаена лъжичка сметана към захаросана вода и разбъркайте. Вземете ½ чаша от билката и с помощта на марля и някаква тежест (например малък, добре измит камък) направете вързоп. Марленото чувалче пуснете на дъното на буркана и вместо капак, използвайте 3 слоя марли, за да похлупите. Квасът е готов между 12-я и 14-я ден. Необходимо е на всеки 1-2 дена да разбърквате сместа, да отстранявате утайката и плесента и да доливате вода. Когато квасът е готов, отлейте 1 литър в стъклен буркан, който трябва да съхранявате в хладилник. Желателно е квасът да се пие преди хранене, по една супена лъжица. Това ще възстанови епителните клетки на стомаха и червата и ще изчисти всички кухини в тялото ви. Помага и при гастрит, бронхит, панкреатит и болести на сърцето.

По-лесният вариант за вътрешна употреба е чаят от змийско мляко. Необходимо е да запарите 1 супена лъжица от билката в 400 милилитра вода. Изчакайте чаят да изстине и го прецедете. Дозата е: 1 супена лъжица преди хранене, 4 пъти дневно.

За всички любители на алкохола, със змийското мляко можете да си приготвите дори и вино. Трябва просто да залеете 30 грама от билката с 500 милилитра бяло вино . След час, два течността се прецежда и виното се пие бавно, на глътки.

Змийското мляко е истинско чудо за дамите, които имат проблеми с менструацията. Бял имел, цветове вратига и змийско мляко в равни количества се объркват добре. 1 супена лъжица от получената смес се залива с половин литър гореща вода и се оставя да се вари 10 минути. Сваля се от огъня и се оставя 10 часа. Прецежда се и се пие по ¼ чаша 2, 3 пъти на ден.

1529351Thinkstock/Guliver

Външна употреба

Змийското мляко се използва за направата на мехлеми и отвари, които служат за лечение на псориазис, себорея, гъбички, екземи, брадавици, подагра, ревматизъм и дори за намаляване на нежеланото окосмяване.

При псориазис и себорея на 200 милилитра вода се слагат 10 грама от билката и се втрива в корените на косата. От корените на билката пък можем да си приготвим цяла лечебна вана. 100 счукани корени се заливат със студена вода, престояват два часа, след което се варят 30 минути на слаб огън. Получената отваря се прецежда и се изсипва във ваната. Това се прави веднъж на ден, в продължение на 12 дни.

Брадавиците и другите кожни заболявания се третират директно със сок от змийско мляко. Можете да си го приготвите като изстискате буквално билката в сокоизстисквачка. Оставете няколко часа да попие, след това изплакнете с хладка вода и сапун. Ще забележите, че на третираното място кожата е изсъхнала, затова намажете с мехлем от невен или някакво друго хидратиращо средство.

1529365Thinkstock/Guliver

Листата на змийското мляко можете да използвате при нарушено зрение или очни заболявания. Измийте едно листо и стрийте между пръстите си дръжката му. С получената течност намажете клепачите, но бъдете внимателни течността да не попадне в очите.

За дамите, които не могат да се отърват от нежеланите косми, змийското мляко е спасение. Мажете окосмените участъци със сок от билката и избягвайте да мокрите местата поне един час след третирането. Изисква се постоянство за постигане на положителния ефект от тази процедура.

За хемороиди си пригответе мехлем от 5 грама сок от змийско мляко и 50 грама разтопен на водна баня пчелен восък.

Внимание!

Лечението с билката трябва да става само под лекарски контрол. В големи дози е отровна, затова е задължително спазването на пропорции при приготвяне на илачи със змийско мляко. Не започвайте никакво лечение, преди да се консултирате с лекар и преди да ви бъде поставена диагноза!

1529352Thinkstock/Guliver

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април