Аджвайн: Супер билката при храносмилателни проблеми, висок холестерол и кръвно налягане

Аджвайн: Супер билката при храносмилателни проблеми, висок холестерол и кръвно налягане

Други имана на Аджвайн: Ажгон, Ажван, Айован, Индийски кимион, Епископски семена

Латинско наименовие: Trachyspérmum ámmi, семейство: Сенникови, разред: Васкуларни растения

Английски: ajowan caraway, thymol seeds, bishop's weed. Немски: ‚Grieche, Ionier‘, Königskümmel. Руски: Ажго́н, Айова́н души́стый, Инди́йский тмин, Ко́птский тмин, Ша́брий. Френски: L'Ajowan.

Аджвайн е изключително полезна билка, с остър, леко горчив вкус и аромат на мащерка. Широко използвана като подправка в индийската кухня и като лек в аюрведичната медицина. Има антибактериално и противогъбично действие. Ефективна при храносмилателни проблеми, пептични язви, хранителни натравяния. Понижава нивата на лошия холестерол и високото кръвно налягане.

ВНИМАНИЕ!

Във високи дози може да предизвика гадене и повръщане. Да не се употребява от бременни, кърмещи и планиращи бременност жени, тъй-като са възможти токсични ефекти върху плода и има висок риск от спонтанен аборт.

Описание на билката Аджвайн, Ажгон, Индийски кимион, Епископски семена:

Растението е от семейството на копъра, кориандъра и кимиона, и има сходни характеристики. Едногодишно тревисто растение, което достига височина от 60-90см, с перести листа. Основно се използват плодовете, наричани традиционно "семена", които са със зелен до кафяв цвят, имат ръбеста структура и овална форма.

Произход:

Смята се, че растението произхожда от Персия (Иран) и Мала Азия (днешна Турция). Оттам се разпространява в Индия и сега се отглежда и в Близкия изток и Северна Африка. Не се среща в дива форма, а само култивирано.

Приложение на Аджвайн, Ажгон, Индийски кимион, Епископски семена:

- Семената имат мощни антибактериални и противогъбични свойства, които се дължат на съединенията тимол и карвакрол, за които е доказано, че инхибират растежа на бактерии и гъбички. Лабораторни проучвания сочат, че тези съединения могат да се борят с бактериите Escherichia coli (E. coli) и Salmonella - виновници за хранителни отравяния и смущения във функциите на стомашно-чревния тракт. Според друго проучване, семената от Аджвайн са много ефективни срещу устойчиви на множество лекарства щамове бактерии и гъби, включително Candida albicans, Candida krusei и Streptococcus mutans.

- Контролира нивата на холестерола. Изследванията върху животни показват, че семената от Аджвайн могат да понижат нивата на холестерола и триглицеридите. Високите нива на холестерол и триглицериди са рискови фактори за възникване и влошаване на редица сърдечни заболявания. Припроучване върху животни е установено, че екстрактът от семена на Аджвайн е ефективен за понижаване на нивата на общия холестерол, триглицеридите и LDL (лошия) холестерол, като същевременно повишава нивата на HDL (добър) холестерол.

- Може да понижи кръвното налягане. Високото кръвно налягане или хипертонията е често срещано състояние, което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Семена на Аджвайн действат като блокер на калциевите канали и помагат за понижаване на нивата на кръвното налягане, въпреки че настоящите изследвания са ограничени до изследвания върху животни.

- Борба с пептичните язви и облекчаване на лошото храносмилане. Аджвайновите семена от векове се използват като домашен лек за храносмилателни проблеми в аюрведичната медицина. Някои проучвания показват, че екстрактът от семената на Аджвайн може да се бори с пептични язви - рани на хранопровода, стомаха или тънките черва. Екстрактът от семена на Аджвайн може също да помогне за предотвратяване и лечение на газове и хронични проблеми лошо храносмилане. Лошото храносмилане се категоризира като постоянна болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Забавеното изпразване на стомаха е една от предполагаемите причини за лошо храносмилане. Въпреки, че от векове се използва в народната и аюрведичната медицински практики, то лабораторните изследванията за момента са ограничени до изследвания върху животни.

 

- Може да предотврати кашлица и да подобри въздушния поток. Някои данни сочат, че семената на Аджвайн могат да осигурят облекчение при различни типове кашлица. Въпреки че изследванията са оскъдни, едно проучване при морски свинчета установява, че семената от билката Аджвайн потискат кашлицата много по-ефективно от кодеина, който е най-често използвано лекарство за лечение на кашлица. Аджвайновите семена също могат да подобрят въздушния поток към белите дробове. В проучване при хора с астма, лечението с 0,057–0,113 ml на килограм (0,125–0,25 ml на kg) телесно тегло с екстракт от Аджвайново семе увеличава въздушния поток към белите дробове 30–180 минути след приложението. Ефектът е сравним с този на теофилин, често срещано лекарство за астма.

- Има противовъзпалително действие. Възпаленията се делят на 2 вида – леки и хронични. Леките възпаления са естественият начин за защита на тялото болести или наранявания. От друга страна, хроничните възпаления са опасни и могат да увеличат риска от някои по-сериозни заболявания. Доказано е, че семената на билкта Аджвайн имат противовъзпалителен ефект и могат да намалят различни по вид и произход възпаления в тялото. Скорошно проучване установява, че индуцирани с артрит плъхове, на които е даван екстракт от семена на Аджвайн в продължение на 21 дни, са показали значително подобрение на възпалителните маркери и понижени нива на еластазата.

Приложение на Аджвайн, Ажгон, Индийски кимион, Епископски семена в кулинарията:

Поради силния си, доминиращ вкус, семената от Аджвайн се използват в много малки количества и почти винаги се готвят. В индийската кухня подправката често е част от "тадка" в ястие. Тадка, или темперирането, е метод на готвене, при който олиото или маслото (най-често гхи) се нагряват до много горещо, след което се добавят цели (не смляни) подправки, които се запържват, създавайки така наречената чанта. Тази смес от масло и подправки след това се включва в ястия с леща или се добавя като последен щрих или гарнитура към ястие.

При приготвяне на ястия с високо съдържание на мазнини или нишесте, суров или варен Аджвайн може да се добави към края на готвенето, за да обогати вкуса на ястието. Семената могат да се използват и в тестото за хляб или за поръсване на солени и сладки бисквити непотсредствено преди печене.

Ако рецептата изисква Аджвайн на прах, семената трябва да бъдат сухо изпечени, охладени и след това смлени на фин прах.

Източник: bilki.bg

 

 


ключови думи:
аджвайн билки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април