Знаете ли, че...

на планетата ни има безсмъртно същество!
Turritopsis dohrnii (Безсмъртната медуза) са малък вид...

на планетата ни има безсмъртно същество!

Turritopsis dohrnii (Безсмъртната медуза) са малък вид медузи, обитаващи района на Средиземноморието. Те са сред най-известните представители на вида си, тъй като са на практика безсмъртни. Именно по този начин са и известни извън света на науката. Притежавайки способността да се завърнат към своя сексуално незрял етап, вместо да се поддаде на неизбежната за всички други животни смърт, това мъничко същество крие тайната на истинското биологично безсмъртие

Експериментите са разкрили, че независимо от етапа на развитие на медузите – от току-що развили се до напълно зрели индивиди, те могат да се трансформират обратно в полипи при условията на глад, внезапна промяна на температурата, намаляване на солеността или чувство на заплаха от други външни фактори. Трансформиращата медуза се характеризира първо с визуална промяна на някои елементи от тялото.

Способността да се обърне биотичния цикъл (в отговор на неблагоприятните условия) е уникална в животинското царство и позволява на медузите да заобиколят смъртта, което прави Turritopsis dohrnii потенциално биологично безсмъртен. Процесът не е наблюдаван в естественото им местообитание, отчасти защото процесът е доста бърз и защото полевите наблюдения в точния момент са малко вероятни. Независимо от това, повечето медузи вероятно ще станат жертва на общите опасности за живота като това да бъдат изядени от хищник.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април