Тони Димитрова къта стари марки и чуждоземски чинийки

Тони Димитрова къта стари марки и чуждоземски чинийки

Пощенски марки още от малка събира любимката на българската публика Тони Димитрова. Братът на певицата, който за жалост си отиде от COVID, я запалва по филателията, когато тя е на 10 години.

"Когато бях малка, брат ми събираше марки. Спомням си, че ходех и купувах непрекъснато цели поредици. Батко ме научи как да ги подреждам, по цели вечери висях над тях, беше чудо! Тогава имаше много силен съюз на филателистите, излизаше и тематичното списание "Филателия", връща се в спомените си Тони Димитрова.

Певицата е толкова старателна и отдадена на марките, че през 1977-а печели 7-о място в националния конкурс по филателия.

 

Най-много й харесват марките с картини на световноизвестни художници. Така Тони Димитрова става горд притежател на редки сега колекции, включващи изкуството на Третяковската галерия и Ермитажа. В един момент обаче отдадеността й се изчерпва: "Бях си казала, че ще спра да събирам марки, когато излезе "Мона Лиза". И тя наистина се появи, при това на цяло блокче. Взех я и прикючих с филателията", споделя певицата. "Оттогава ми останаха пет големи албума с марки, повечето от които са просто красота, но сред тях има и по-редки."

Преди 5-6 години изпълнителката на "Ах, морето" е обхваната от друга "мания": "Започнах да редя пъзели. Вземах от най-големите картони - на тях се събират по 1500 до 2000 парчета. По принцип ги нося да ги рамкират, затова дори не търся по-големи картони за по 3500 и повече парчета - не само че няма къде да ги подредя, но този размер дори не мога да изнеса през вратата, за да ги дам за рамки. И сега имам 5-6 неподредени пъзела, но страстта ми към тях е циклична, а сега не им е времето, не съм в техния "цикъл".

Всички нейни подредени пъзели са подарени на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" и красят стените на барчето.

Друго увлечение на Тони Димитрова се оказали чиниийките - хрумнало й, докато пътувала по света: "Не големите стенни чинии, защото и тях няма къде да наредя, а малките. Имам към 40".

 

Изпълнителката се надява един ден, когато има достатъчно време, да ги подреди в коридора над входната си врата.

Певицата помага и на дъщеря си Магдалена в колекционерствово. Младото момиче започнало да събра сувенири от всяка държава, която е посетило, и Тони с готовност се включва да й помага.

"Започнах да й нося сувенир от всяка държава, която посещавам. Само съжалявам, че пропуснах първите. Винаги обаче има начин да наваксаме", смее се изпълнителката

Напоследък Тони Димитрова се е вманиачила и по красивите съдове за маса:

"Сменям чинии, слагам по-красиви, по нестандартни, по-романтични. Като видя нещо, което ми харесва, веднага го купувам, а моите стари съдини подарявам, за да не се затрупвам с вещи. Такива красиви неща харесвам напоследък, но в никакъв случай не може да се каже, че са ми колекционерска страст".

Затова пък голямата й любов са книгите: "Преди, когато ходех някъде за повече време, винаги носех със себе си поне по 2-3 томчета - в случай че едното свърши, да има какво да чета".

И независимо дали е била изморена след концерт или участие, певицата винаги разгръщала страниците на интересно четиво. Тони има слабост към двама автори, чиито книги събира в поредици и които реди в домашната си библиотека - Майкъл Конъли и Лий Чайлд. И понеже обича да споделя с хората това, което чете, го подарява. Така от около 5 години колети с книги непрекъснато пътуват от Бургас към читалище "Св.св. Кирил и Методий" в град Две могили, а техен подател е певицата.

Иначе към 30 нови и интересни заглавия я чакат, за да бъдат прочетени. А причината за натрупването им е, че през последните две години, откакто "ни налегна тази гадна COVID пандемия" и понеже цял живот само е чела и е пропуснала доста филми и сериали, се е отдала на тях. "За това време съм прочела само няколко списания и две-три романтични истории. Гледам филми непрекъснато!", издава певицата и уточнява: "Сега съм на вълна руски филми и сериали - изгледах от "Невски" до "Екатерина Велика". Чака ме "Червената принцеса" за световноизвестна руска манекенка. Набелязала съм си цял списък. Отделно изгледах доста предавания, музикални шоупрограми и концерти - нещо, което досега не бях правила. Имам да наваксвам!"

По отношение на модата Тони е безкомпромисна само към едно - обувките! При това не на токчета, макар че има и такива, а към удобните спортни обувки и всичките им производни. Бижутата и аксесорите, които носи пестеливо, са семпли, но елегантни и маркови, защото мрази помпозостта и кича: "Дрънкулки не нося и в живота не се държа като дрънкулка!", категорична е певицата.

 

ИЗЧЕГЪРТВАТ МОИТЕ "НЕИЗПРАТЕНИ ПИСМА" ОТ РАЗГРАДСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

"Разградската филхарония е най-прекрасният оркестър, с който съм работила! Но приключваме с концерт-спектакъла "Моите неизпратени писма", защото, както винаги, когато дойде нова власт, се изчегъртва старата. Така има нова директорка, която маха всички проекти на диригента Левон Манукян. Защо да рушиш? Изграждай, надграждай над старото! Предложиха ми да участвам в нещо друго, но отказах, защото човешката етика не ми позволява - просто не е честно!", гневи се изпълнителката на вечната песен "За тебе хората говорят". Дължа му много! Сбогувам се с Разградската филхармония, но винаги ще я нося в сърцето си!"

 

ЗА КУЧЕТО С ЛЮБОВ

Преди години Тони е неразделна с мини пинчерката си Сара, но животинката си отива завинаги през 2019-а. След нея певицата си казала, че повече няма да взема животно. Но съдбата й подготвила друга голяма любов.

 

Изпълнителката вижда във фейсбук снимка на захвърлено куче, попаднало в приют - измършавяло и със сплъстена от кал козина, макар че било бяло. Без да се замисли, Тони го грабнала и прибрала вкъщи. Сега 30-килограмовата Рая прави компания на стопанкате си при разходките си. Или обратното? Още едно куче има в семейството - 4-годишният френски булдог на щерка й Маги. А котките, гледани от фамилията през годините, са две.

Освен че чак до септември всеки месец има набелязани дати за участия, Тони подготвя не една изненада за феновете си. След дуетите със Стефан Илчев й предстои да се спее с великолепните братя Аргирови, а също и с "Мери бойс бенд". Чакат я и записите на две авторски песни - на Хайгашод Агасян и Светльо Лобошки. През март й предстои участие в сборен концерт в НДК.

Източник: България Днес

Снимки: Личен архив

ключови думи:
Тони Димитрова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни