Ето защо Деси Стоянова избяга от "Преди обед"

Ето защо Деси Стоянова избяга от "Преди обед"

Деси Стоянова напусна Би Ти Ви след 17 години в телевизията, 12 от които – като водеща на "Преди обед”. Новината избухна като бомба в ефира миналата седмица, а звездата съобщи, че решението й е зреело много отдавна. Тя не сподели други подробности, но "Уикенд” научи истинските причини, заради които си е събрала багажа дни преди началото на лятната ваканция на екипа. Водещата е избягала, когато чула изискванията към работата си от следващия тв сезон. Била е издадена заповед от есента предаването да се напълни с чалга, плеймейтки, глуповати състезания и безсмислени рубрики. Идеята била да го направят второ "На кафе”.

"Аз съм сериозен журналист, не мога да се занимавам с глупости!” Това са били аргументите на Деси Стоянова да подаде молба за напускане на Би Ти Ви, научи "Уикенд” от отлично запознат източник от телевизията. Дни преди да си тръгне водещата е имала среща с ръководството, на която й било съобщено, че предаването се променя драстично. Всички писатели, учени, артисти, всичко, свързано с образование и култура, всички теми за обществени проблеми, здраве, екология и всички останало, което може да мине за сериозно, занапред щяло да е забранена тема. Шефовете намирали такива рубрики за скучни. Целта вече била да се излъчват възможно най-лековати разговори и репортажи без каквото и да е задълбаване, като секс афери, пластични операции, клюки за звездите, интервюта с плеймейтки и инфлуенсъри, състезания от типа на надяждане със сладолед, пукане на балони с ръце, замеряне с пуканки и всякакви подобни евтини забавления, на каквито от години залагат в "На кафе”.

На екипа на "Преди обед” е било съобщено, че предаването на Гала се радва на далеч по-добър рейтинг от тяхното, като на моменти публиката на Нова тв в последния сезон е била двойно по-голяма от тази на Деси и партньора й Петър Дочев. Но за разлика от колежката си от конкурентния канал, Стоянова има влечение към сериозните теми предвид своя бекграунд като политически журналист. "Това, което искате, не е за мен, напускам!”, отсякла тя пред ръководството, втрещявайки и шефовете си, и своите колеги, които в момента се чудят кой ще я замести.

Решението на журналистката е било голям шок за екипа на "Преди обед”, въпреки че "Уикенд” отдавна предупреждава, че тя подготвя почвата за напускането си още откакто преди 2 години започна собствен бизнес. Още тогава беше ясно, че Деси търси ново поприще, но отлага скъсването с тв ефира, тъй като бизнесът й все още не е достатъчно утвърден. За две години водещата е натрупала достатъчно клиенти, така че да може да се отдели от Би Ти Ви. Преди обаче да чуе в какво ще бъде превърнато предаването й от есента, дори през ум не й минавало да напуска.

Всъщност опитите за олекотяване на "Преди обед” започнаха още миналата есен. Тогава беше измислена рубриката за "Джен Зи” – поколението Z с тийнейджърите, които обясняват как живеят и какво харесват техните връстници. Това единодушно беше обявено за най-скучната рубрика в предаването. Рубриката за психология на Радина Червенова, която залагаше на доказани професионалисти, пък беше заменена с рубрика за секс, но това не било достатъчно за новото ръководство. За новия сезон се изисквали още по-голямо олекотяване на съдържанието, каквото никой уважаващ себе си журналист не би могъл да преглътне.

Раздялата е много болезнена на Стоянова. След смъртта на съпруга й нейната работа в телевизията й е действала като лекарство срещу депресия, благодарение на приятната атмосфера и срещите с различни позитивни хора. Говори се, че не е имала никакво намерение да си тръгва, преди да чуе за предстоящите промени в "Преди обед”. Самата тя намекна за това в своето интервю в последния си ефир като водеща. Той беше на 26 юли. Тя застана пред дългогодишния си колега Александър Кадиев в ролята на интервюиращ. "Самото решение да напусна не ми отне много време, но подготовката за него беше дълга”, обясни Деси, очевидно намеквайки за двете години, в които разработваше своя бизнес, използвайки телевизионната си слава за реклама.

Звездата не за първи път се разделя с Би Ти Ви. Да бъде на екран никога не е било нейна фикс идея. Тя започва кариерата си във вестник "Сега” в най-добрите му години, където се запознава и със своя вече покоен съпруг Велислав Русев. Оттам се мести в Би Ти Ви като политически репортер. Няколко години се изявява в нюзрума, но напрежението й идва в повече и се мести на ръководна позиция в дамско списание, където работата е далеч по-приятна и лека. Там забременява с близнаците си, които са заченати ин витро, излиза в майчинство и, докато се грижи за децата, списанието започва да буксува. Проектът се проваля, а на Деси й се налага да търси нова работа след изтичането на своя отпуск по майчинство. По същото време Георги Тошев стартира "Преди обед” и я кани за водеща заедно със Сашо Кадиев. В началото двамата не се разбират, но с времето стават близки, а зрителите свикват с тях като екранна двойка. Напускането на актьора миналата година беше прието болезнено от феновете на шоуто, въпреки че той е търпял много критики, основно заради свободното си поведение пред камерата, което много хора приемат като "лигавене”.

Колегата му Петър Дочев, който го наследи в "Преди обед”, също не беше кой знае колко добре приет от публиката, но пък Деси в последния си ден като водеща го похвали, че е много възпитан, внимателен и чудесен партньор. Той засега остава в предаването. От неговата реакция след напускането й личи, че е бил напълно неподготвен за такава развръзка на ситуацията. От Монголия, където е на екскурзия, той написа прочувствени думи за сбогуване: "Тя беше една от двете причини да приема работата в "Преди обед”. Много обичах да я снимам след ефир, защото в очите ѝ можеш да видиш красота, топлина, понякога болка, любопитство, вдъхновение и безценни уроци, които имах честта да уча една година от първия чин. Благодаря, Деси! П.С: Вече ще те снимам в ново начинание. Успех!”.

Продуцентът Георги Тошев индиректно потвърди, че опошляването на телевизията е изгонило водещата. "Деси Стоянова е от рядката порода на журналисти с морал и характер. С категорично присъствие, което респектира, стряска, дразни мързеливите, но не те остава равнодушен. За съжаление през последните години по тв екрани шестват анонимни и безлични водещи, които случайността качва и бързо сваля от екран. От работата ми в BBC научих много неща за професията, но най-важното е, че екранът не търпи хора без характер и позиция. След Деси и Сашо "Преди обед” ще е друго предаване”, коментира журналистът в социалните мрежи.

ключови думи:
Деси Стоянова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември