Що за човек е фрийганът?

Краен антиконсуматор, природозащитник, зелен мисионер
Що за човек е фрийганът?

Вземете най-големия бохем на света, умножете го x 3 и ще получите личността, която седи зад названието "фрийган". Последният термин идва от английски език и е резултат от съчетаването на думите "свобода" и "веган". Разбирайте - тревопасен екстремист :)

Добре, де, добре. Не всички фрийгани са вегани, но всички мислят за себе си като за свободни, независими и щастливи индивиди, които съществуват в хармония с природните закони.

Това, което ги характеризира, са: абсолютният им отказ от консуматорско поведение, скромното им (или никакво) участие в икономиката на страната си и стремежът им към екологичен начин на съществуване...

Из живота на Ф-бохема*:

- Той избягва да пазарува в големите хранителни вериги и супермаркети и, като цяло – да пазарува. Търси храна на други, по-приемливи места – в гората, в планината, на село. При добри приятели. Във вътрешния джоб на изтърканото си палто винаги носи подробен списък с всички ядливи растения, плодове и корени, които могат да бъдат открити наоколо. Отглежда такива сам, когато и където е възможно.

- Споделя храната си, вещите си, къщата си (ако има такава) и въобще – всичко.

- Рядко купува дрехи и обувки, но когато му се наложи да го направи, предпочита те да са втора ръка. Или намерени до или в кофата за боклук :)

- Събирач е: колекционира стари предмети, обича да им вдъхва нов живот. Фокусник е в многократното им префасониране и намиране на неподозирани техни употреби.

- Няма шеф и работа, защото същите биха ограничили свободата му.

- Не притежава автомобил, а когато трябва да се придвижи от точка А до точка Б, често ползва ретро велосипеда си; случва му се да пътува и на стоп или просто да върви с часове нанякъде. Или наникъде.

Въпреки че фрийганизмът съвсем не е ново течение (възниква в края на 90-те години на 20 век), както се досещате, последователите му хич не са много. А някои светкавично бързо се отказват от следването му.

Защо ли? 

 

*Терминът си го измислих аз ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април