Ще превърнат ли Айфеловата кула в дърво?

Още не се знае, но ако това стане – как ли ще изглежда то?
Ще превърнат ли Айфеловата кула в дърво?

Група парижки консултанти, известни под закачливото име Ginger group, иска да претвори Айфеловата кула в дърво, като я покрие с 600 000 растения! Идеята на ентусиастите е да "украсят" 324-метровия символ на френската столица с 12 тона гумени тръби. Същите постепенно ще бъдат запълвани с торби, които съдържат избуяваща растителност. И тогава, тогава... възвисоката парижка мечта на всяка самоуважаваща се романтичка ще придобие зелена същност. Може би.

Екипът твърди, че реализирането на проекта ще струва 72 милиона евро. Услугата, която ще бъде сторена на парижани срещу тази сума обаче, е огромна – новото дърво ще поглъща от градската атмосфера 87.8 тона въглероден диоксид, твърдят авторите на проекта.

Ginger group явно взимат предвид всички структурни особености, въз основа на които изчисляват, че растителността, необходима за покриването на кулата, е с тегло 378 тона. Далновидните идеолози са замислили дори напоителна система, която ще се грижи за животоподдържащата влага на бъдещото зелено отроче.

Еко проектантите вярват, че метаморфозата на националния символ ще демонстрира пред света желанието на Франция да предприеме природосъобразно развитие. Ginger group дори твърдят, че вече са изградили макет на зеленото творение в миниатюрен мащаб. Според тях въпросният модел се намира в едно от парижките предградия. Консултантите са убедени, че могат да стартират проекта през юни догодина, стига да засадят растенията идната пролет.

А сега нека успокоим всички любители на Айфеловите светлини: френските идеолози ще инсталират върху "дървото" светодиоди, така че дори след трансформацията, кулата отново ще блясва в обичайния час всяка вечер.

Предвид изисквания разход за реализация обаче, трезво мислещите наблюдатели със съжаление прогнозират, че този план няма да получи одобрението на властите. Може би пък някой просто се е застъпил за идеята, че Айфеловата кула трябва да си бъде Кула, а не някакво странно Дърво... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май