Устойчивото земеделие...

...е за всеки
Устойчивото земеделие...

Тук няма да си говорим просто за "био”, "еко” и "органично”. Нещата са доста по-задълбочени от елементарното ежедневно лепене на етикети на поразия. Методът, по който се получава истинската храна, която си купувате на тройна цена от специалния магазин, се нарича устойчиво земеделие. Това е много повече от начин да се произведе качествена и чиста храна. Чрез него се съхранява природата и участниците в нея - растителните и животинските видове, почвите, водните ресурси.

Противоположно на устойчивото земеделие е индустриалното. Сами се досещате, че то едва ли е особено благоприятно за планетата ни. За съжаление салатата, която ядохте на обяд, най-вероятно се е състояла от зеленчуци, отгледани по "лошия начин”. Те са по-масови, по-евтини, най-вероятно - по-малко вкусни. Най-лошото е, че е възможно да са си направо вредни, заради неясните химикали, с които са третирани. A oще по-зле е, че пътуват отдалеч и по този начин нанасят какви-ли-не допълнителни вреди на света.

Това е едно от нещата, които не се случват при устойчивото земеделие. Няма изкуствени препарати, няма засаждане на огромни масиви от една-единствена култура и по този начин разрушаване на цели екосистеми. Тъкмо обратното - устойчивите фермери садят не само ядливи култури, но и дървета, цветя и храсти, които да поддържат разнообразието от организми. Възможно е да се посади растение, което да привлече насекоми с положително въздействие или обратно - някои видове отблъскват лошите буболечки. Хората, работещи в устойчивото земеделие, ще се погрижат за всичко това. Пък и те ще използват водните ресурси внимателно (нещо, което, впрочем, всички трябва да правим) и ще култивират плодородни почви по естествен начин.

За всичко това си е нужен сериозен набор от знания, отдаденост, хора, които да работят, продават и купуват качествена стока. Макар цената на този вид продукти да е леко по-висока, това, което привлича някои клиенти, е най-вече отношението. Освен здравословните плюсове, разбира се. Когато теб те е грижа и срещнеш друг, когото също го е грижа, би трябвало с кеф да му дадеш парите си, просто защото знаеш, че това е по-правилното решение. И в този ред на мисли ето едно предложение от нас - включете се в платформата farmhopping, след като прочететe повече за нея тук, ако още не сте.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май