Супер! Еко-кецове, които цъфтят

Представете си само: любимите ви спортни обувки вече са ви омръзнали, но не са безполезни - заравяте ги и от тях пониква... цвете
Супер! Еко-кецове, които цъфтят

Забелязахте ли, че идва сезонът на зелените обувки? Повечето жени ще отговорят с "Да", а голяма част от мъжете не биха прочели и ред след думата "обувки", но бързаме да уточним, че в случая става дума за еко вълната, която постепенно превзема и модата.

От около 2-3 години дизайнери и брандове от различни краища на света работят върху биоразграждащи се обувки, които хем да са удобни, хем красиви, хем в пълен синхрон с природата. И, логично, резултатите от досегашните опити стават все по-зелени и стилни.

Последният хит на този хоризонт са едни сладури от Холандия, които наричат себе си Oat Shoes. Те спечелиха втора награда за еко дизайн на тазгодишната модна седмица в Амстердам със своите уникални биоразграждащи се кецове – носите ги, докато ви писнат, след което ги заравяте в пръст, поливате редовно и пониква... растение. Да, звучи почти гениално, а и самите обувки изглеждат много приятно и доста удобни.

Всички чифтове в колекцията, наречена Virgin, ще бъдат изработени от био памук, конопен текстил, корк и сертифицирана разграждаща се пластмаса. Засега бяха показани само прототипи на кецовете, които ще бъдат пуснати на пазара скоро.

Изчистеният дизайн в бяло и подметките в наситени цветове обещават непреходна актуалност на обувките. А животът им определено няма да бъде кратък - конопените материали са известни със своята антибактериална защита и са водоустойчиви.

Все пак, когато собственик на чифт от еко кецовете реши, че вече нямат място в гардероба му, може да ги зарови в градина или в по-голяма саксия, да ги полива грижливо и скоро те ще се превърнат в цвете. Материалите, от които са изработени, се разграждат напълно в почвата и са абсолютно безвредни.

В началото колекцията ще включва 2 модела с височина над глезена и два ниски, а по-късно ще бъде разширявана постепенно.

Зад проекта стоят Christiaan Maats, индустриален дизайнер, и Dirk-Jan Oudshoorn, DJ, които цели две години проучват и подготвят стартирането му. Доколкото разбрахме от блога им в сайта на компанията, част или дори цялата им колекция е ушита в България. Засега те са доста заети, за да ни отделят време за кратко интервю, но се надяваме скоро и това да се случи.

Спортните обувки все още не са в продажба, но скоро ще могат да се купят в Европа, а преди края на годината – и в САЩ. Може да се направи предварителна заявка за желания размер от определен модел и цвят през сайта на Oat Shoes. Засега няма обявени цени, но се смята, че чифт кецове ще струва около 140-150 евро.

Ние все пак ще почакаме до отварянето на онлайн магазина, но определено планираме подобна стилна еко-инвестиция. А вие не пропускайте още няколко кадъра на цъфтящите кецове в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май