Спасителна акция в помощ на кестените

Тази неделя ще събираме гадинките, които убиват един от символите на столицата
Спасителна акция в помощ на кестените

Не знам за вас, но аз се влюбвам в места. И обикновено това става от първо... помирисване. Естествено, обожавам миризмата на родния си град София – на сочна зеленина през пролетта, която прегаря през лятото, а през есента се превръща в ухание на кестени. Да, от онези, печените, дето парят дланите и не спират да гъделичкат носа и небцето поне до Коледа.

Благоуханните ядки обаче не се материализират във въздуха, а идват от зелените жили на столицата - кестените, които разказват градски истории и легенди вече над 40 години. Но сега същите тези растения боледуват. Отдавна и много сериозно. Тихо и безпомощно.

inm.comПричината? Една гадинка, наречена Cameraria Ohridella, или листоминиращ молец, който се развива вътре в листата на кестените. Борбата с насекомото е изключително трудна, а на всичкото отгоре то се размножава адски бързо – за едно лято успяват да се навъдят цели 3 поколения. Рано напролет новоизлюпените пеперуди снасят яйцата си върху новите листа. Ларвите ги прогризват и правят гнездо вътре. Там се превръщат в какавиди, от които се излюпват новите молци. Този цикъл се повтаря до края на сезона, а последното поколение остава да зимува в окапалите листа.

За това трябва да се действа бързо, при това – сега. Ако мъртвите листа бъдат събрани и изгорени или заровени, цикълът ще може да се прекъсне, а с времето и да се преустанови напълно.

По този повод в неделя, на 30 октомври, от 14.00 на централната алея в Борисовата градина, всички желаещи могат да се включат в кампанията за спасение на кестените, която има вече 2-годишна история. Тя е инициирана от списание 8 и "Вашият градинар" ООД и се осъществява с подкрепата на Столична община.

Идеята е листата на кестените да се съберат, като за целта всеки, който иска да участва, е добре да се подготви с метла и/или гребло. Организаторите ще помогнат с чували, ръкавици и музика, както и с добро настроение. Повече за събитието вижте тук. А ние вече проверихме - очертава се приятен неделен ден, без изгледи за дъжд, така че със сигурност ще видите част от екипа ни да унищожава възможността на молците да вредят отново напролет :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май