Ски писта на закрито

Надяваме се да се появи в Барселона през 2015 година
Ски писта на закрито

Звучи леко необичайно, но пък не е нещо невероятно. Пристъпваме към подобна идея със смесени чувства, защото обичаме да спортуваме сред природата. В същото време се възхищаваме на еко идеята, заложена в начинанието, за което ще ви разкажем.

Екипът, проектирал най-големия закрит ски комплекс Snow World (Холандия) и испанските архитекти от BO1 Arquitectes вече са обединили сили, за да създадат първата в света закрита ски писта с ниски емисии на въглероден диоксид. Очаква се новата зала да бъде построена през 2015 г. в Барселона.

Градският съвет е дал съгласието си за идеята, която е част от по-мащабен проект. Същият цели да преобрази западналия индустриален комплекс Ла Зона Франка (квартал Санс Монжуик) в една процъфтяваща жилищна територия.

Замислено е Snow World Barcelona да се шири на площ от 39 000 м2 и да разполага със ски писта и пързалка за кънки на лед. За поддържането на изключително ниските температури вътре ще бъде използван междинният продукт от връщането на втечнен природен газ в естественото му състояние. Енергийните нужди на съоръженията ще бъдат обезпечени от възобновяеми източници (слънчева светлина, метан, получен по биологичен път, преработени фабрични отпадъци). Домовете, разположени в близост до комплекса, следва да се захранват по същия начин.

Всичко звучи добре, ала барселонската община не разглежда този проект с приоритет, тъй като най-близките открити ски писти се намират само на около два часа път от града. Като имаме предвид обаче, че с реализирането на плана ще се облагороди и една запусната индустриална зона, започваме да залагаме повече надежди на осъществяването му. Успех, Барселона!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май