Плодове за пране

Тук не става въпрос за синтетичен сапун с аромат на портокал или ябълка, а...
Плодове за пране

...за истински плодове от дървото Sapindus mukorrosi. То вирее в тропичните и субтропични райони на Азия, от Афганистан до Китай. Джунглите на Индия и Тибет обаче са местата, където то се радва на най-добри условия за живот – надморска височина между 200 и 1500 м, средно ниво на валежите около 200 см3, глинести почви. Индийците наричат това дърво рита.

Индийци и тибетци открай време използват за почистване и пране тези "сапунени ядки" или "сапунени орехи", както ги наричат на Запад. Плодовете са сферични, месести, с диаметър около 2-3 сантиметра. Състоят се от кожеста обвивка и 3-4 черни семки. Веществата, които допринасят за почистващото свойство на ядките, се наричат сапонини и се съдържат изключително в обвивката на орехчетата.

В родината на Сидхарта обаче тези плодове се използват още за почистване и в козметиката, и в медицината :) Ядките рита са изключително популярни като съставка на шампоани и почистващи лосиони, използвани в Аюрведа медицината.

Същата терапевтична система използва ядките за лечение на екземи, псориазис и премахване на акне, лунички и въшки, дори като противозачатъчни. Наскоро в щата Утар Прадеш на базата на сапунените ядки е разработено и съвременно контрацептивно средство.

Ежегодно в САЩ, Канада и Западна Европа се внасят стотици тонове от почистващите какво-ли-не плодове. Става ясно, че все повече хора предпочитат да заместват перилните препарати и сапуни – продукти на химичната индустрия, с естествени продукти като сапунените орехчета.

Те правят това не само от екологични съображения, но и защото по този начин предпазват децата си от алергии. Според отзиви на някои потребители, плодовете на Sapindus mukorrosi изпират не по-лошо от рекламираните по телевизията перилни продукти.

Приложението им е лесно. Единият вариант е да се увият в торбичка и да се поставят директно в пералнята. Другата възможност е плодовете да бъдат сварявани във вода, и след това да се използват като течност за пране.

Дали обаче тези вълшебни орехчета са наистина толкова качествени почистващи препарати? Не можем да бъдем сигурни. Не и преди да сме опитали.

Който желае да се впусне в експеримента, може да закупи или поръча онлайн сапунените ядки от някой биомагазин. А ако сред вас вече има такива, които са пробвали - споделяйте :) Пожелаваме ви чисти дни!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май