Оковани във веригите...

...на рециклиран велосипед
Оковани във веригите...

Е, това е. Поезията среща метала и го превръща в еко скулптура. Значи, миналата седмица се запознахме с децата на Грег Брадъртън и останахме трогнати от изключителната им визия.

Сега се събираме с друг творец, който иска да изпрати хуманно послание на своите събратя, като вае човешки фигури, стенещи под железни окови. Те са красиви, изразителни и не могат да ви оставят безразлични.

Наричат ги още "железните хора". Изработени са от хиляди рециклирани вериги на велосипеди и други машини. Техният създател е южнокорейският скулптор Со Йонг Док, който обича да изследва човека (и най-вече, неговото тяло) и да го пресъздава в творбите си. Хората, вдъхновени за живот от Со, изглеждат едновременно непробиваеми и безсилни. Като всеки човек, със своите силни и слаби страни...

Всъщност, прототип на тези човешки фигури е метафоричният образ на корееца от 30-те години на миналия век. Отчаянието, което цялата снага на скулптурите излъчва, не е случайна приумица – споменатият по-горе времеви период е един от най-тежките за страната, защото тя е под японска окупация. Тогава сънародниците на младия артист Йонг Док наистина се намират във физически и духовни окови, от които са освободени едва през Втората световна война.

Погледнете с нас в лицето на историята. Гледайки тези тела, не можем да не се замислим поне за миг колко е прекрасно да бъдеш свободен, нали? Преживейте емоцията на изкуството в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май