Необикновените спортни съоръжения 2

Националният стадион в Каосюн, Тайван – с ненадминат еко дизайн
Необикновените спортни съоръжения 2

Той беше издигнат в тайванския град Каосюн пред три години. Специално за Световните олимпийски игри за неолимпийски спортове. Със своите 55 000 седящи места, игрището е най-голямото в страната. Освен необикновения му външен вид, конкуриран само от олимпийския стадион в Пекин, Националният стадион на Тайван може да се похвали и с еко профил, какъвто имат малко други съоръжения с неговите мащаби.

Уникалния си облик сградата дължи на японския архитект Тойо Ито. Спираловидната й форма символизира свит на полукълбо дракон. Нощем, под светлините на прожекторите, стоманеният покрив наистина наподобява фигурата на митичното създание.

Същият този покрив има площ от 14 155 м2 и всеки сантиметър от него е покрит със соларни панели, общо 8 844 на брой, поддържащи осветлението и озвучаването на съоръжението. Тези слънчеви батерии произвеждат 1.14 милиона kWh енергия годишно и така се предотвратява отделянето на близо 660 тона въглероден диоксид в атмосферата.

В дните, когато Националният стадион не е сцена за спортни мероприятия, генерираното електричество се пренасочва към електрическата мрежа на града. По този начин се задоволява част от енергийните му нужди.

Тайван гордо подчертава, че освен покрива – приемник на слънчева енергия, всички материали, използвани за строителството, могат да бъдат рециклирани и използвани отново. Това прави съоръжението едно от най-екологичните с подобни размери в света. Освен това е и сред най-впечатляващите архитектурни примери за хармония между дизайн, функционалност и природа.

Повече снимки вижте в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май