Най-зеленият цимент

Строителният материал на 2011-та поглъща въглероден диоксид
Най-зеленият цимент

Обичаме добри новини, особено, ако са наситено зелени!

Спокойно, не ни е напекло слънцето, добре сме. Но вече знаем кой е индустриялният материал на 2011-та, а ни се струва, че той ще бъде и материалът на бъдещето. Как да не сме развълнувани?

Международната организация Material ConneXion, която съществува от 1997 г. и изготвя експертизи на различни материали, обяви своя победител за тази година. Това е въглеродно отрицателен цимент (букв. превод от англ. ез.) с изключително иновативни показатели. Победителят беше ясен още в края на зимата, но вече се окичи с приза и официално. Материалът е разработен от Novacem – компания, основана през 2007 г. в Лондон.

Циментът е базиран на магнезиев силикат, което означава, че за получаването му не е необходима особено висока температура. По-важното обаче е, че при производството му, материалът абсорбира повече въглероден диоксид (CO2), отколкото отделя. Което го прави ослепително зелена новост в циментопроизводството и в свързаните с него отрасли.

Получаването на обикновен цимент води до сериозно замърсяване на въздуха. В Novacem са изчислили, че за всеки тон обикновен цимент, заменен със същото количество от техния материал, в атмосферата се освобождават 850 килограма CO2 по-малко. А това е доста еко.

Надяваме се, че стрителният материал ще започне да се използва масово съвсем скоро и ще даде още по-добра възможност на планетата ни да диша. А и на нас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май