Къщата с летящия покрив

Иначе казано - къща, покрита с останки от стар самолет
Къщата с летящия покрив

Най-важното

Екипът на Studio of Environmental Architecture търсел иновативен подход към екстериора, тъй като в продължение на години мястото било притежавано от екцентричния дизайнер и артист Тони Дюкет и имало подчертано собствен характер.

Дюкет, който е признат за американска икона на дизайна, създал изключителни скулптури от предмети и материали, събирани години наред из целия свят. Интериора на къщата, както и градината около нея, също били негово дело.

За съжаление, огромна част от изкуството и жилището му са унищожени през 1993 г. при огромен пожар в района. Едва няколко от величествените структури преживяват огнения ад. Снимки от мястото, както и повече за талантливия Дюкет - един от първите артисти, използвали животински принтове в дизайна, вижте тук.

Вече знаете, че си падаме по оригиналните идеи във всяко едно отношение. А ако са и оцветени в зелено – още по-добре.

Точно такъв е случаят с къщата Wing (крило, от англ. ез., бел. ред.) в Малибу, САЩ. Тя е проектирана от Studio of Environmental Architecture и представлява съвкупност от отделни помещения с различно предназначение. Дотук нищо необичайно, но забавното в случая са покривите на всяка от минисградите, които представляват... части от крилата на самолет.

Интересната къща се състои от една основна жилищна част + 6 спомагателни конструкции, в изграждането на които, освен самолетни елементи, били използвани бетон, пръст и стъклени стени. Последните разкриват спираща дъха гледка и представляват стабилна самоподдържаща се конструкция, която няма нужда от допълнителни подпори. Задните стени на сградите пък са панели, направени от бетон и силно сбита пръст, и са вкопани съвсем плитко в повърхността.

Когато архитектите се насочили към идеята за използване на части от стари самолети, те дълго проучвали възможностите за подобно алтернативно решение. С течение на времето установили, че на територията на щата Калифорния има десетки бракувани самолети, складирани на различни места, които се продават на килограм желязо с оглед на вложените в тях материали. Екипът оценил инвестицията в подобен покрив не само от екологична гледна точка, но и от материална – подобна покупка била повече от изгодна.

Това, от своя страна, им помогнало за решаването на друг проблем – недостъпното местоположение на района. Къщата трябвало да бъде построена на малък хълм с чуден изглед към Тихия океан, но заобиколен от недостъпни скали. Единственият път към мястото е тесен и неасфалтиран, затова голяма част от компонентите трябвало да се доставят с хеликоптер. И точно за това били оползотворени спестените с креативния покрив пари.

Studio of EAВ крайна сметка, от Studio of Environmental Architecture избрали Боинг 747 и... си взели един цял. Установили, че могат да използват много повече части от него, отколкото предполагали. Компонентите му са изключително леки и не се нуждаят от сериозни подпори. В същото време, са устойчиви на различни атмосферни условия и изолират добре, което ги прави идеални за ролята на покрив.

Резултатът е впечатляващ – основните спални помещения са покрити с част от опашката на летателната машина, плоскости от корпуса "затварят" стая за гости, малък хамбар и ателие, а елементи от пилотската кабина са превърнати в покрив със светло, полуотворено помещение за медитация.

Към цялостната екоконцепция за рециклирането на самолета, архитектите са добавили добре изолиращи стъкла, естествена вентилация в отделните помещения и соларни панели.

Накрая само ще добавим, че постройките трябвало да бъдат регистрирани във Федералната авиационна служба, за да не бъдат припознавани като катастрофирал самолет от други летящи обекти...  А сега разгледайте Крилатата къща в галерията горе :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 10.11.2011 | 09:55
    Като си нямат зима ... и като не мислят за отопление ...
  • 1
    от Не е посочен | 09.11.2011 | 16:05
    Аз пък ако имам стари части на самолет, ще си направя ... нов самолет :) И най-накрая ще полетя!!!!!!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май