Кардиото произвежда енергия! Буквално

Това е бъдещето - електрическо захранване, генерирано от домашния ви кардио уред
Кардиото произвежда енергия! Буквално

Най-важното

Човекът като динамо

Ако сте в прилична форма, можете да генерирате около 100 вата електроенергия на велоергометър. За колко време? Е, това зависи от доста неща, но ето няколко отправни точки:

- 18 минути средно интензивно въртене на педалите може да "запали" флуоресцентна лампа;

- обикновен лап топ изисква 30 минути на стационарното колело;

- вентилаторът ще заработи след около 60-минутна сесия;

- ако се набирате на педалите 10 часа, ще можете да си направите кафе с подходяща, средноголяма машина;

- почистването с прахосмукачка предполага 14 часа усилено велосипедиране на място;

Всичко е относително, да знаете, особено в контекста на новите технологии. За това, ако някой ви е казвал доскоро, че е по-екологично да спортувате на открито, отколкото на съответните уреди, можете да му кажете да си гледа работата. И да започнете да произвеждате електричество за дома си, например :)

Всъщност, концепцията за производство на електроенергия чрез спорт никак не е нова и датира отпреди няколко десетилетия. Все пак е реализирана за първи път през 2007 г. във фитнес "Калифорния" в Хонг Конг, където част от степерите и елиптикалите са снабдени с мини-генератори. Те съхраняват произведената по време на тренировка енергия, която впоследствие се трансформира в електричество и захранва част от осветлението на залата.

Скоро след това американската компания ReRev, ситуирана във Флорида, започва да "подобрява" елиптикали из цялата страна, включително за домашно ползване. Така произведената по време на тренировка енергия се съхранява, трансформира и пренасочва към електрическата система на съответната сграда.

През 2008 г. се появява и фирмата Green Revolution, чиито основатели обаче се фокусират върху велоергометри. Те модифицират традиционните уреди така, че след определен период от тренировката да започват да се захранват чрез генерираната до момента енергия. Последната се съхранява в батерии, свързани с велоергометрите. Същата енергия може да бъде насочвана и към електрическата мрежа, облекчавайки потреблението на ток с различни цели.

Green Revolution

Същата година се пръква и Human Dynamo уред, комбиниращ велоергометър и приставка за допълнително движение на ръцете, чрез която се натоварва горната част на тялото. При тренировка на машината се произвежда сериозно количество енергия, която може да бъде използвана за различни цели в дома. При комбинирането на няколко уреда и използването им едновременно, може да се захрани цял генератор, който да се използва като резервен източник на електричество.

Human Dynamo

Съвсем в реда на нещата е да се появи и първият "зелен" фитнес – Green Microgym в Портланд, където всички кардио уреди произвеждат електроенергия. Идеята на собственика е един ден цялата зала да се захранва с възобновима енергия, а в помощ на това е инсталирана и система от соларни панели на покрива на сградата. През 2010 г., например, 36% от залата се захранват с възобновима енергия, а скоро се очаква и статистиката за миналата година.

The Green Microgym

Уредите, използвани в еко фитнеса, са част от серията Plug Out, в която се предлагат кростренажори и велоергометри. Предстои разработването на още два уреда. Всички те могат да се ползват както в професионални зали, така и вкъщи.

Plug Out

Следващата стъпка? Преди няколко месеца концепция за фитнес уреди на открито, "захранващи" икономични улични лампи, спечели престижна еко награда за дизайн. Идеята тепърва ще се развива, но според специалисти, в нея има сериозни възможности.

GreenDotAwards

Е, след всичко изброено дотук, можем само да се надяваме тези технологични решения да стигнат до България по-бързо (и по-евтино!). Междувременно, в доста инженерни блогове (един пример тук) могат да се открият добри и лесно приложими идеи за създаване на собствени спортни генератори на електричество.

А и, кой знае, някой ден пържолите за вечерята ви може да се пекат, докато тренирате. Ако влагате повече усилия, ще са по-препечени, ако се разсейвате - ще са алангле ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май