И три действия в зелено стигат

За да опазим Земята
И три действия в зелено стигат

Съвсем скоро, на 22 април, Земята ще отпразнува своя рожден ден.

Очаква се световният празник да бъде запомнящ се и в него да се включат поне... милиард души. Защото тази година събитието преминава под твърде амбициозното мото "Милиард действия в зелено".

Още по-амбициозна обаче е основната цел на кампанията - на сайта й да бъдат регистрирани един милиард, индивидуални или групови, действия за опазване на природата. Въпросният брой екопрояви обаче трябва да бъде реализиран преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година.

Редица експерти твърдят, че "Милиард действия в зелено" е най-мащабната екологична инициатива, организирана напоследък. Съвсем прозрачен е и основният й замисъл: да покаже колко много може да се направи за опазването на природата, ако повече хора и организации поемат своя личен ангажимент към грижите за планетата ни.

Или казано по-друг начин – малкото да стане... повече

Какъв и колко голям подарък на Земята ще направите вие, си е абсолютно ваше решение. Далеч сме от мисълта да ви съветваме колко природосъобразно и как да живеете.

Обаче определено има няколко неща, които можете да сторите за Земята, не само по случай рождения й ден. Вижте кои:

По-често на два крака

Съгласяваме се, че зимата не е най-прекрасното време да се върви пеша. Обаче е пролет! Днес даже си личи.

Възползвайте се от топлия сезон, за да повървите, да покарате колело, а защо не и за да потичате. Така не само помагате на здравето и фигурата си, но спестявате на Земята цяла армия от вредни емисии и газове, които я тровят всекидневно.

Ако екологичният фактор не ви вълнува, помислете тогава за ... финансовия. Бензинът е скъп, а градският транспорт не предлага кой знае какви възможности за приятни преживявания. Погледната от тази перспектива, разходката до работа всяка сутрин започва да ви изглежда малко по-приятна, а?

И, да, съгласни сме, че не всички разстояния могат да се преодолеят на два крака. За това подхождайте разумно към ходенето и не злоупотребявайте с основното си средство за придвижване - краката.

За разделното събиране на боклука

Някой беше казал преди време, че всичко има значение. Така е. Дали бирената ви бутилка ще попадне на едно и също място с кората за яйца може да няма значение за вас, но за планетата има.

Разделното събиране на сметта обаче няма да започне само. За добро или за лошо, трябва да го стартирате вие. От собствения си дом. От собствената си кофа.

Също така не можем да ви гарантираме, че боклукът ви ще бъде правилно (разделно) събран след това и впоследствие – рецикилиран. Не можем да ви гарантираме още, че няма да бъде разхвърлян грижовно две минути, след като също толкова грижовно сте го разделили.

Въпросът е, че ще правите това, което наистина зависи от вас. И то е много повече от... нищо.

Има още лампи за гасене!

Колко енергия спестихте миналата седмица? Едва ли много, ако тенденциозно забравяте осветлението в банята включено. Опитайте се да не го правите, защото така наистина ще подадете ръка на Земята.

Измислете си хитро напомняне, например, тези смешни стикери! Не са ли интересна идея, а?

И не на последно място: не пречете на хората, които имат желание да живеят еко. Поощрявайте идеите и хрумванията им. Не се присмивайте на желанието им да посадят дръвче в центъра на града.

Ексцентрици или не, смеем да твърдим, че точно те са поели по правилния път - може би не с милиард, но с достатъчно действия в зелено. И заслужават уважение, нали? :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май