Зелен парк вместо автомобилна улица

Засега по света, надяваме се скоро и у нас
Зелен парк вместо автомобилна улица

Американците са отличници в замърсяването на околната среда и никой не може да оспори този факт. Опре ли до зелени идеи обаче, определено има на какво да се научим от тях. Спомняте ли си за онзи нюйоркски парк, който изникна на мястото на изоставено релсово трасе? Е, този път е ред на Минеаполис - най-големият град в щата Минесота и 48-ми по големина в САЩ. 

От братята ни по велосипеди Sportuvai.bg научихме, че там е напът да се случи нещо, което звучи прекалено хубаво, за да е истина - превръщането на една ненатоварена автомобилна улица в линейно парково пространство. Проектът се казва North Minneapolis Greenway и ще започне от най-бедната и слаборазвита северна част на града през центъра до южните квартали. Общата дължина на зелената улица ще е 30 пресечки, което е около един път и половина по-дълго от булевард "Витоша" в цялата му дължина. 

Засега съществуват три варианта за преустройството на пътната артерия, като два от тях напълно изключват автомобилния трафик от уравнението. Третият пък предвижда еднопосочно движение с опция за паркиране или двупосочно движение без паркинг, но и в двата случая придружено с велоалея и градини, детски площадки, открити барбекюта и места за обществено изкуство. 

Зелената улица гарантира безопасност в пълния смисъл на думата за всички участници в движението, без значение тяхната възраст или физическо състояние. Идеална е за всякакъв тип забавления на открито, арт инсталации или физическа активност.

Общественото обсъждане на проекта тече от миналата година, а в официалния сайт на града е качен доклад, описващ идеята в цялост и статуса му към настоящия момент.

Ето го и планът на улицата:

830013

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май