Енергия, вдъхновена от пеперудите?

Вече е създаден модел на триизмерни слънчеви панели. Структурата им наподобява тази на пеперудени криле
Енергия, вдъхновена от пеперудите?

Китайски учени в областта на материалознанието се запознават с устройството на пеперудените криле, за да подобрят ефективността на соларната енергия. Какво? Да, правилно прочетохте. Почти сме сигурни, че биониката за пореден път ще окаже помощ на науката в разработването на нови технологии. Дано не грешим, защото скоро ни се иска да видим новото откритие и на пазара...

Далекоизточните изследователи от университета Дзяо Дун (Шанхай) са впечатлени от характерната структура на летателните органи на изящните насекоми. Тяхното специфично свойство да обменят слънчева светлина помежду си дава на учените основание да считат, че човечеството скоро ще може да използва соларни панели с по-малка площ и по-голяма ефективност.

Доктор Дун Сян Фън е водещ на екипа изследователи, който изучава пеперудените криле. След като провежда експерименти, той остава удивен от начина, по който летателните органи на пърхащите създания са се усъвършенствали да поглъщат лъчите на слънцето.

Wikimedia Commons

За опитите си доктор Фън и колегите му използват два вида черни пеперуди, тъй като техните криле абсорбират най-много слънчева светлина. Въпросните криле са съставени от издължени люспи, които се припокриват една друга, подобно на керемиди върху покрив.

Върху люспите са разположени изпъкнали ивички, които завършват с миниатюрни дупчици. Последните отвеждат слънчевата светлина към по-долните слоеве на фината текстура. Същата отлично работеща система снабдява за нула време красивите крилати същества с нужната им светлина и топлина.

Дун Сян Фън не само наблюдава пеперудите, но и изработва модел на крилете им. За направата му използва титаниев диоксид, който действа като фотокатализатор за разделянето на водата, когато е изложен на светлина (повече за процеса на производство на енергия от слънцето прочетете тук).

След като провеждат опити, Дун Сян и колегите му установяват, че новоизработената повърхност произвежда два пъти повече водород от площта на познатите ни соларни панели.

Доктор Фън е убеден, че откритието ще работи с голяма ефективност, затова в момента търси начин да го комерсиализира. Когато вдъхновените от тази технология соларни панели бъдат пуснати на пазара (дано!), те ще бъдат уникален представители на триизмерните слънчеви колектори!
Нека в името на общото благо пожелаем голям успех на начинанието!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май