Енергийна станция "Уиски"

Или как Шотландия ще използва „огнената вода“ като алтернативен енергиен източник
Енергийна станция "Уиски"

Преди повече от две години учени от Единбургския университет Напиер проведоха редица изследвания и направиха вълнуващо откритие. А то беше именно, че два отпадни продукта, получавани при дестилацията на уиски, могат да бъдат преработени за направата на ефикасно биогориво (по-точно – биобутанол). Но се оказва, че преработвателният процес може да донесе и още приятни изненади...

Като за начало е хубаво да се знае, че експериментът с остатъчните продукти не е потънал някъде в научните среди, а вече е прероден в бизнес, благодарение на проф. Мартин Тангни. Това е ученият, който ръководи и гореспоменатото изследване, проведено в Единбургския университет.

Понастоящем господин Тангни е основател на компанията Celtic Renewables Ltd. Тя се е заела със задачата да започне производство на биогориво от отпадните продукти на малцовата напитка. Шотландия вече владее нова технология за производство на екологично гориво и за в бъдеще фирмата ще насочи научното откритие към търговията, за да го превърне в масов продукт. Оттук на теория следва, че колкото повече хора заменят конвенционалното гориво с биобутанол (а и други биоеквиваленти), толкова повече ще се съдейства за намаляването на въглеродните емисии в атомсферата.

Добрите (надяваме се) новини не свършват дотук. Защото вече е в действие проект, според който до 2013 г. в шотландския град Ротс ще бъде изградена централа за производство на топло- и електроенергия въз основа на споменатите отпадъчни продукти. Планира се получената енергия да бъде в количество, достатъчно да покрие нуждите на 9000 домакинства. А остатъците от това производство също няма да бъдат захвърлени някъде на вятъра, защото от тях ще се получава органична тор.

Реализирането на този план ще свърши добра услуга на държавата, ако тя наистина успее да осъществи поставената си цел да премине към потребление единствено на възобновима енергия до 2020 г. Дали това ще се случи, и то с помощта на уискито обаче, тепърва предстои да разберем :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май