Домашен трансформър

24 стаи на площ от 32 квадратни метра
Домашен трансформър

Едно от най-гъстонаселените места на планетата е специалният китайски административен район Хонконг. За да добиете по-добра представа, нека кажем, че става дума за близо седем милиона души, нагъчкани на територия от 1 099 квадратни километра. Това означава, че на квадратен километър се падат има-няма 6055 човека. Хонконг се намира на четвърто място в списъка на страните по гъстота на населението, където нашата скромна държава фигурира под номер 128 със 72 души на квадратен километър.

Е, точно там един местен архитект на име Гари Чан разполага с лукса да живее в 24-стаен апартамент с колосалната площ от... 32 квадратни метра. Същото това жилище той обитава от 14-годишна възраст, когато го е споделял с двамата си родители, трите си сестри и една наемателка. Излишно е да казваме, че им е било тесничко.

EDGE

Впоследствие Гари остава сам и решава да осъществи детската си мечта – да реконструира жилището по свой собствен проект. През последните 20 години тази малка кутийка е ремонтирана около 4 пъти, за да се превърне в това, което архитектът днес нарича "домашен трансформър". Финалният ремонт струва 218 000 долара, което е около пет пъти повече от цената на самия апартамент (45 000).

EDGE

Благодарение на система от плъзгащи се стени, Гари е способен да промени предназначението на тясното пространство за броени минути, в зависимост от това дали иска да си вземе вана, да ползва обикновен или парен душ, да си сготви, да вечеря, да поспи или да се излежава на хамака си, гледайки филми на огромния падащ екран. Апартаментът дори разполага със "стая за гости", в която посетителите могат да пренощуват на покритата със специален матрак вана.

Дали ако и на нас ни отеснее толкова, ще започнем да генерираме подобни зелени идеи, как мислите?  Споделете с нас на фен-страницата ни във фейсбук :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май