Високо в планината разказват за дърво, което лекува болки в ставите

Високо в планината разказват за дърво, което лекува болки в ставите


Местните го наричат карач, а научното му название е планински бряст. Защо и какво означава това име, никой не може да обясни. Предположихме, че думата карач идва от турски произход и се свързахме с хора, които да я разтълкуват. Оказва се, че в превод "kara agac" означава черно дърво. Но дали това е значението, което са влагали предците, които са го нарекли по този начин, не можем да докажем.

Това дърво е уникално за нашия регион заради размерите си и лечебните свойства, които му се приписват. Размерите са впечатляващи- височина около 30 метра, диаметър 1.30 и обиколка от около 3 метра- тези характеристики го правят наистина уникално.

За историята и лечебните свойства на планинския бряст ни разказа бившият кмет на Оглед Недялко Младенов, който е и лесовъд на частна практика.

По думите му дървото е единствено по рода си в нашия район поради няколко причини. На първо място от дълги години то е използвано с лечебна цел. Бившият кмет разказа, как хората правят отвара от кората (обелките) на дървото. Те ги варят и след това с тази отвара правят водни бани и компреси за лечение на ставни болки. Младенов сподели, че неведнъж и два пъти се е случвало хората да се връщат, за да разкажат, че брястът наистина лекува, защото са почувствали облекчение на болките.

В доказателство за използването му, той посочи долната част на дървото, където се виждат окастрените клони, използвани за лечение. Той каза, че това кастрене през годините се е отразило на дървото, освен това се е налагало и от едната страна да бъде подкастрено заради токовите жици, които минават край него. Но въпреки всичко, дървото се е запазило и е стигнало тези феноменални размери.

На въпроса на колко години е и има ли други подобни дървета в района, лесовъдът отговори, че със сигурност надхвърля 100 години, но с точност не може да се каже. Той допълни, че интересното в случая е, че в местността Осиката, под старото селище има още няколко подобни бряста, съвсем млади- около десетгодишни. Младенов отрече те да са залесявани от горското.

По думите му в нашия район не виреят такива дървета по принцип. А от неговата дългогодишна практика сподели, че той не е виждал друго дърво в района, което да има подобен диаметър.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април