Вертикално зелено

Първите залесени небостъргачи съвсем скоро ще „изникнат“ в Милано
Вертикално зелено

От времето на Черната смърт насам световното население се размножава с такива решителни темпове, че понастоящем превишава 7 милиарда души. Ако искате да добиете по-детайлна представа колко много е това, можете да забравите за следващите 32 години от живота си, защото толкова време ще ви е нужно, за да преброите до 1 милиард.

Знаете, че за цялата тази навалица се нуждае от територия, на която да живее, работи, шофира, паркира, купонясва и т.н. В резултат градовете остават с все по-малко зелени площи, а засаждането на дървета е толкова спорадично, че се счита за събитие с изключителен характер.

Ето един такъв забележителен проект привлече нашето внимание и дори успя да го задържи, поради факта, че тук става дума за цяла гора. В небето. Насред Милано – индустриалното сърце на Италия. Естествено, нещата никога не са толкова хубави, колкото изглеждат на пръв поглед, затова трябва да кажем, че в конкретния случай "гората" ще бъде посадена във вертикала. Това ще стане благодарение на два нови жилищни небостъргача, които вече са в процес на изграждане. Същите ще бъдат оборудвани със специални тераси, предназначени да приютят над 900 малки дървета и още куп други растения.

Проектът "Bosco Verticale” ("вертикални гори" в буквален превод от италиански) е дело на архитекта Стефано Боери и струва около 65 милиона евро. По-важното в случая е, че разгърнатата площ на цялото това озеленяване е около 10 000 кв. м. или каре със страни 100 на 100 метра. Освен, че ще осигурява допълнителен комфорт на обитателите на сградите и ще освежи облика на града, тази зеленина ще има (макар и минимален) принос и за филтрирането на замърсения милански въздух.

Daniele IodiceРазбира се, подобни иновативни решения винаги будят някои противоречия. Някои експерти са скептични, че общите ресурси, необходими за изграждането на конструкция, която да издържа на подобни натоварвания, биха компрометирали екологичния облик на начинанието.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 23.03.2012 | 11:06
    И аз искам да живея в такова жилище!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май