Близкото зелено бъдеще: Некъпани европейци-вегани без кафе и фитнес

Близкото зелено бъдеще: Некъпани европейци-вегани без кафе и фитнес

Швейцарският финансов конгломерат Credit Suisse, със седалище в Цюрих, публикува своето проучване, озаглавено "Когато емисиите станат лични".

Credit Suisse изчисли как един европеец би трябвало да живее при една "разработена зелена програма", за да отговори на емисиите от 2,9 тона CO2 на човек годишно, а тази норма, е фиксирана в Парижкото споразумение.

Хигиена и хранене:

- душ 3 пъти седмично, само за 8 минути или 6 пъти седмично, но само за 4 минути;
- къпане в вана стриктно не повече от 1 път седмично;
- пускане на водата в тоалетната не повече от 2 пъти на ден;
- машинно пране 2 пъти седмично по 1 час;
- използване на съдомиялна машина 1 път седмично;
- пилешко 2 пъти седмично по 100 грама;
- говеждо, свинско и агнешко месо са забранени за консумация;
- разрешено е 2 пъти седмично да се включват картофи в менюто;
- някои плодове са възможни 5 пъти седмично;
- сирене веднъж седмично по 25 грама;
- кафето и млякото са забранени;
- бирата е забранена;
- само диетична сода и съвсем малко вино.

Спорт и развлечения:

- занимания на бягаща пътека във фитнес залата - 3 пъти седмично по 30 минути;
- гледане на телевизия или е подчертана думата "или" като алтернатива интернет – по 2 часа на ден;
- компютърните и видео игрите са забранени.

Покупка на дрехи:

- 2 чифта джинси, 3 ризи или 5 тениски за цялата година;
- Ограничението на CO2 не позволява да се купуват якета и костюми.

Пътувания:

- 1 въздушен полет за една година, в икономична класа и за кратко разстояние;
- До 5000 км годишно пътуване с електроавтомобили или елрктротранспорт.

"Глобалните дебати за изменението на климата обикновено се фокусират върху правителствата и компаниите и се пренебрегва основния фактор за тези емисии – потребителя", се казва в това проучване. "Отговорът на въпроса как да се намалят емисиите е очевиден", убедени са авторите на този доклад.

Излиза, че за да се постигнат констатациите на Credit Suisse, и да се покрият целите на Парижкото споразумение, човек няма да може да си позволи толкова много, особено по стандартите на сегашното потребителско общество. Що се отнася до личната хигиена, анализаторите ни препоръчваме да се къпем 6 пъти седмично за не повече от 4 минути, да промиваме тоалетната не повече от 2 пъти на ден. От храната ни се полагат по 100 грама пилешло месо 2 пъти седмично или 10,4 кг годишно, а сирене - веднъж седмично по 25 грама или 1,3 кг за година. Също така трябва да се откажем от кафето и бирата. От дрехите можем да си позволим да си купим 2 чифта джинси и 3 ризи годишно. Ако говорим за спорт и забавления, то за да се изпълни Парижкото споразумение, човек ще да можете да си позволите занимания на бягаща пътека във фитнес залата 3 пъти седмично по 30 минути, както и да гледа телевизия или да използвате интернет само по 2 часа на ден. Но компютърните или видео игрите трябва да бъдат изключени.

Credit Suisse е съставил описание на живота на един човек, който трябва се държи според рамките на стандарта за емисии. "Основните източници на големия въглероден отпечатък са в храните като червеното месо, бирата, млякото и кафето", се казва в този доклад. "Нашият постоянен потребител трябва да ги смени с домашните птици, морските дарове, чай и малко вино. Пътуването също интензивно излъчва вредни вещества. Устойчивият живот означава ограничаването на летенето и използването на автомобили, задвижвани с бензин. Нашият устойчив потребител може да взема една икономична ваканция на кратки разстояния годишно и да живее в четиризвезден хотел и той може да измине 5 000 км годишно с електрически автомобил, а останалата част от движението - с железопътен транспорт, градски транспорт и велосипед. Пералнята може да се пуска 2 пъти седмично за 1 час, а съдомиялната не повече от веднъж седмично".

Има ли начин да не се ограничаваме в такава твърда рамка? Ако бъдат засадени повече дървета, анализаторите смятат, че този подход може да спаси положението. Затова всеки може да избере за себе си, по 25 грама сирене на седмица или да засади определен брой дървета (минимум 120 дървета годишно). Ако обаче изборът се окаже в полза на дърветата, и това няма да е лесно. Дървото трябва да живее достатъчно дълго, за да бъде ефективно. Има и много развиващи се страни, в които засаждането на дървета в достатъчен брой едва ли ще е възможно. Парижкото споразумение има за цел да намали емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, за да предотврати глобалното затопляне с повече от 2 оС по Целзий до 2100 г. И това според учените изисква промяната на хранителните навици чрез преминаване към предимно на растителна диета и намаляването на калоричното съдържание на диетата, както и драстичното намаляване на всички емисии, които не са свързани с производството на храна.

"Разработеният зелен дневен ред предлага на европейците лагерен режим", отбелязва изданието Geopolitika.ru.

"Очевидно, е че естественото реализиране на "разработената зелена програма" ще доведе до целенасочено намаляване на световното население под добрия претекст за да се увеличи нормата на потребление на тази част от човечеството, на която все още ще бъде позволено да живее. На това може да се каже и "зелен" геноцид. Населението на планетата сега е около 7,6 млрд. човека. Според плановете на архитектите на "новия зелен ред" на "утилизация" подлежат 6,1 млрд, човека", обобщи главния редактор информационната агенция Regnum Юрий Баранчик.

Автор: Алексей Иванов, zavtra.ru

Превод: Павел Павлов, Труд

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април