Биологичното е по-вкусно!

Поне така сме склонни да мислим
Биологичното е по-вкусно!

Ако на дюнера, който изядохте току-що пишеше "био", щяхте ли да сте по-малко гузни пред тялото си? Щяхте ли да вярвате, че той е бил не само по-здравословен, но и по-вкусен? И щяха ли 10-те лева, които дадохте за него, да са по-оправдани?

В социалната психология съществува едно понятие, известно още като "ефектът на ореола". Той се изразява в склонността ни да приписваме на хубавите неща допълнителни позитивни атрибути, които може да са реални, но може и да не са. Именно това е причината, поради която много мъже мениджъри са склонни да повярват, че една красива жена е по-подходяща за дадена длъжност от Пешо, например.

В щатския университет Корнел наскоро бе проведен експеримент, който разглежда как се проявява ефектът на ореола при храните. Изследването включва 144 души, които дегустирали три продукта (шоколадови бисквити, кисело мляко и чипс) в конвенционален и в биологичен вариант. Реално, тези вариации били фиктивни и всички тествани храни били произведени по биологичен начин.

Резултатите от експеримента са наистина забавни. Участниците единодушно оценяват продуктите с биоетикет не само като по-вкусни, но и като по-здравословни. Това, при положение, че две от трите изделия могат да накарат артериите на тълпи от здравословно-ориентирани хора да пищят от ужас. Та, субективното усещане на дамите и господата е, че в биологичния вариант на тези храни се съдържат повече фибри, по-малко мазнини и по-малко калории, като цяло. На всичкото отгоре, те са склонни да заплатят за тези продукти доста по-висока цена, отколкото за конвенционалните им аналози. Ето ви маркетинг в действие!

Подобни ужасяващи разкрития ни напомнят, че никога, ама никога, не е добра идея да съдим за една книга по корицата й. В здравословен контекст – не надценявайте хранителната или вкусовата стойност на един продукт, само защото е отгледан (произведен!) по алтернативен или модерен начин. Правете кулинарните си избори с повече разум и по-малко емоция.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май