Берлин: най-големият "зелен" град в света?

Немската столица може да се превърне в най-голямото населено място, извоювало своята енергийна независимост
Берлин: най-големият "зелен" град в света?

Берлин е вторият по големина град в Европейския съюз (след Лондон) с население от 3,4 милиона души. Сега си представете как тези хора се включват в изкупуването на електрическата мрежа на града и го превръщат в най-голямото енергийно независимо населено място в света :)

Точно това е идеята на Bürger Energie Berlin (BEB) – гражданска група, която вече е набрала средства в размер над 1 милион евро. Нейни представители са заявили интереса си пред Берлинския сенат, както наричат Общинския съвет в немската столица, за изкупуване на електрическата мрежа.

Wikimedia CommonsТъй като за целта се изисква сериозен капитал, набирането на средства за осъществяването й върви с пълна сила, като в инициативата могат да се включат както обикновени граждани, така и частни компании и организации с идеална цел. Дори хора, които не живеят в Берлин или околностите му, могат да участват в начинанието със сума от минимум 500 евро.

Взависимост от закупения брой акции, всеки получава дял в Общото събрание, за да няма доминиране на големите инвеститори над малките.

Според Надзорния съвет на Bürger Energie Berlin е напълно възможно да се наберат 40% от необходимата сума, а останалата част да бъде наваксана чрез банков кредит.

Ако спечели сделката, гражданската група смята да децентрализира електроснабдяването в Берлин и да премине постепенно към интелигентни електрически мрежи. Последните се отличават с това, че подаването на електричество може да бъде двупосочно – освен, че потребителите консумират енергия от доставчика, те могат и да произвеждат такава и да му я продават обратно, когато има нужда. Това е ефективен начин за преминаване към цялостно захранване от възобновими източници на енергия и пълна енергийна зависимост.

Първоначалната планирана инвестиция във възобновими източници ще бъде 10% от общата вложена сума в енергоснабдяването. Но BEB има амбицията да увеличава процента всяка година.

За съжаление, Берлинският сенат все още не е оценил електрическата мрежа в града. Според експерти, крайната сума може да достигне 4-5 милиарда евро, въпреки че сегашният оператор се е сдобил с мрежата за малко над милиард преди 4 години.

Wikimedia CommonsПодробности около развитието на сделката ще станат ясни в края на летния сезон, но трябва да признаем, че идеята на берлинчани е страхотна. По-интересното е, че тя не е прецедент – още преди десетилетия жителите на немското село Schönau изкупуват енергоснабдяването в населеното си място и постепенно "извоюват" своята пълна енергийна независимост.

В селцето, разположено в сърцето на Шварцвалд, започва борба за "зелено" електричество веднага след аварията в Чернобил. С течение на времето и промените в Германия, Schönau преминава към електрозахранване, идващо само от възобновими източници. А еко електрическата компания, основана там, вече обслужва над 100 000 души, според отчети от началото на 2011 г.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май