Банкомати със соларни панели?

Да. Вече са действителност – в Индия
Банкомати със соларни панели?

Машините, черпещи енергия от слънцето, са създадени в отговор на нуждите на хората, живеещи в отдалечените части на страната. Жителите на много селища, които са принудени да пропътуват километри, за да имат достъп до спестяванията си, вече разполагат с удобно съоръжение за теглене на пари.

Банкоматите са може би последното нещо, за което бихте се сетили, когато става въпрос възобновими енергийни източници. Но индийската фирма Vortex Engineering функционира именно, за да докаже, че пестенето на енергия и банкирането могат да вървят прекрасно ръка за ръка.

Представителите на индийската корпорация локализират своя продукт Gramateller duo в села и намиращи се далеч от градовете области, чието население според фирмата съставя близо 70% от общата популация на страната. На този процент, отново според сведения на Vortex, са предоставени за ползване едва около 20% от общия брой банкомати в Индия.

Освен откъснатостта от големите градове, малките индийски селища са ежедневно изправени и пред друг проблем – недостигa на електроенергия. Именно поради тази причина находчивите инженери решават да създадат соларните банкомати.

От първоначалното инсталиране през 2010 г., общият им брой във всички индийски щати е достигнал близо 450. Фирмата обещава да конструира около 10 000 допълнителни апарата в следващите две години.

Gramateller разполага със собствени слънчеви панели и допълнителни батерии, които подсигуряват работата на машината в извънредни случаи. За нормалното си функциониране в продължение на 12 часа, резервното захранване се нуждае от 5 до 8 часа зареждане под слънчевите лъчи.

Към плюсовете на соларния банкомат може да се добави и липсата на нужда от охладителна инсталация, което при стандартните му събратя е фактор, допринасящ за допълнителното консумиране на енергия.

Индийската компания коментира, че първоначалните инвестиции за построяване на Gramateller са значителни, но те се възстановяват многократно в дългосрочен план.

Идеята за построяването на енергоспестяващи банкомати е още една стъпка към грижата за околната среда (и хората) и е достойна за уважение. Предстои да видим дали начинанието на индийците ще спечели последователи в останалите части на света.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май