Бавното хранене като начин на живот

Малко повече за движението Слоуфуд, превърнало се в еко- и здравословна идеология
Бавното хранене като начин на живот

Най-важното

Президиум - проект на Слоуфуд за защита на уникални продукти, застрашени от изчезване, около които има общност, способна да ги превърне в свой поминък. Президиумите в България са три, но скоро могат да се увеличат с още един: нафпавок – колбас от месо и подправки, натъпкани в животински органи (пикочен мехур, стомах или дванайсетопръстник).

Бавното хранене не е само вид прием на храна, а идеология, която проповядва определен начин на живот.

Вероятно се досещате, че става дума за екогастрономическото движение Slow Food, чиято идея е да съхранява традиционни продукти и ястия, да насърчава отглеждането на култури и животни, характерни за локални екосистеми.

Цялостната концепция на неправителствената организация е подчертано здравословна, предлагайки изключителна алтернатива на фастфуд храненето, при това – с максимално пресни и качествени продукти. В същото време се грижи и за природата, тъй като производството е в унисон с нея, освен това често се пласира на местни или близки пазари. Последното намалява не само разходите, но и замърсяването на планетата изобщо.

Името на движението, разбира се, никак не е произволно и е свързано изцяло със зараждането му. Още през 1986 г. Карло Петрини се обявява срещу отварянето на ресторант за бързо хранене от веригата Макдоналдс близо до една от най-големите забележителности в Рим – Испанските стълби. Неговата акция се превръща в мащабна кампания срещу фастфуд-а, която печели популярност в Европа, а и по света.

Така 3 години по-късно, в Париж, се поставя началото на Slow Food като международна организация, която днес може да се похвали с представителства в 132 страни по света.

Първоначалната й цел е да се противопостави на международните бизнес интереси и да защитава дребните местни производители и търговци. С течение на 35-годишното си развитие обаче, движението става много повече от това.

То проповядва "бавния" начин на живот, в който хората умеят да спират и да се наслаждават на природата, която ги заобикаля. Защото именно тя е извор на живот, давайки ни чист въздух, вода, зеленина, подслон, храна и т.н.

Slow Food провокира хората да се замислят по нов начин именно за храната си – "качествена ли е?", "от къде идва?", "кой я произвежда?", "как е свързана със своя производител?".

Всичко това, но съвсем накратко, обобщава и мотото на организацията, което гласи: "Good, Clean and Fair” или "Добро, чисто и честно". Съвсем естествено, логото на Slow Food представлява охлюв.

Основните механизми за опазване на местните сортове растения и породи животни, както и храните, произвеждани от тях, са няколко:

- Съкровищница на вкусовете (Ark of Taste) – в нея се включват традиционни гастрономически продукти с икономически потенциал за техните производители, застрашени от изчезване. Подборът им става по определени критерии.

- Президиуми на Слоуфуд (Slow Food presidia) – механизъм за опазване и икономическо стимулиране на общности от местни производители с цел популяризиране на техните продукти, стабилизиране на традиционни начини на производство, установяване на стриктни производствени стандарти и осигуряване на бъдеще за съответния продукт и икономическа стабилност на общността, която го произвежда.

- Пазари "Тера Мадре" – осигуряват възможност за директни продажби на продукцията на фермерите в определен район. Така се стимулират дребните производители, които съхраняват традиционни производства на храни.

В България Слоуфуд е от 2004-та, благодарение на Десислава Димитрова, която е биолог. От 2007 г. у нас действа и Национална "Съкровищница на вкусове", а президиумите засега са 3:

* зеленото сирене от района на с. Черни Вит, община Тетевен;

* породата каракачанска овца и производните й млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна;

* смилянският фасул от района на с. Смилян, община Смолян;

Родният филиал на организацията инициира първото изложение "Тера Мадре" за Балканите през миналата година, както и още няколко събития. Тази година очакваме още прояви и силно се надяваме и съответните държавни органи да преосмислят своята политика в полза на традиционните храни в България.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май