Ще убие десетки милиони: какво е болестта X и защо целият свят се готви за нея

Ще убие десетки милиони: какво е болестта X и защо целият свят се готви за нея

Болестта X звучи като нещо направо от научно-фантастичен роман, но всъщност е термин, който здравните експерти и Световната здравна организация (СЗО) използват за означаване на мистериозна болест, която може да причини голяма здравна криза по света, а със своята смъртност може да е по-лоша от COVID-19. И въпреки че не знаем почти нищо за нея, има някои моменти, включени в този термин, от които можем да разберем по-добре пред какво сме готови да се изправим.

Още през 2018 г. СЗО за първи път започна да говори за болестта X, но тя наистина стана реалност, когато се появи COVID-19, доказвайки, че трябва да сме нащрек за неизвестни и внезапни заплахи, пише IFLScience. В някои проучвания учените дори предполагат, че COVID-19 е нещо като първата болест X, тъй като това е нов и неизвестен вирус, който бързо заразява хората.

Човек може само да гадае какво всъщност може да е заболяването X. СЗО държи под око много неприятни болести, които могат да причинят големи проблеми на човечеството, като ебола и зика, но болестта Х е мистериозна заплаха, която все още не се е появила на радара ни.

Все едно да знаеш, че има нещо в тъмното, но да не знаеш какво е то. Това зловещо усещане за неизвестното и опасността, произтичаща от него, може сериозно да повлияе на благосъстоянието ни, но е необходимо явление, защото като се сблъска с него и бъде постоянно подготвено, човечеството ще има по-добри шансове да се справи с непредвидена заплаха. Учените смятат, че вече има вируси, които могат да се превърнат в Болест Х по всяко време, ако мутират правилно и се разпространят сред хората. Те дори съставиха подробен списък с приоритетни болести за наблюдение и проучване, за да бъдат подготвени за всякакви огнища.

Болестта X наскоро получи повишено внимание след дискусия на Световния икономически форум в Давос. След това онлайн се появиха няколко диви теории, че "елитите се опитват да се подготвят за следващата пандемия, която най-вероятно е точно зад ъгъла". Всъщност подобни твърдения бяха далеч от истината и манипулираха казаното във форума. Основната цел на дискусията беше да напомни на човечеството, че трябва постоянно да бъде нащрек и да се подготви за овладяване на извънредната ситуация, при която възниква масово огнище на болестта, както и бързо отстраняване на последствията от нея. По същество на света просто беше напомнено да не забравя или пренебрегва уроците, научени от пандемията COVID-19.

Д-р Тедрос Адханом Гебрейесус , говорител на СЗО, също каза, че целта на организацията не е да плаши хората, а да ги направи информирани и подготвени за това, което ще се случи в бъдеще. Защото, нека си признаем, историята е пълна с болести, които внезапно се появяват и драматично променят живота на човечеството, от древни болести като Черната смърт до скорошни пандемии.

Така че трябва ли да се тревожим? Малко, разбира се. Но най-вероятно няма нужда да се паникьосвате, да построите убежища и да се запасите с провизии за деня на страшния съд. Пандемиите са част от човешката история от векове и нашият модерен свръхсвързан и урбанизиран свят само увеличава шансовете да се случи още една. Но от положителна страна ставаме по-добре подготвени за подобни ситуации, като се учим от минали епидемии като COVID-19, за да се справяме по-добре с бъдещи заплахи, а модерните технологии ни дават възможност да се възстановяваме от тях по-добре и по-бързо.

Пандемията от COVID-19 вече даде важни уроци за човечеството, променяйки нашето разбиране за глобалните заплахи за здравето и нашата колективна способност да реагираме на тях. Научихме безценни уроци от тази криза, както глобално, така и индивидуално, подчертавайки важността на готовността, устойчивостта и сътрудничеството. Сред всичко, което човечеството претърпя след последната пандемия, особено ясно могат да бъдат подчертани следните точки:

Глобална координация и сътрудничество. Засиленото международно сътрудничество и споделянето на информация са от решаващо значение за ранното откриване и реагиране на огнища.

Инвестиции в здравна инфраструктура. Укрепването на здравните системи, включително болниците и обществените здравни заведения, гарантира, че държавите са подготвени и устойчиви на всякакви предизвикателства, породени от огнища на болести.

Бързо разработване и разпространение на ваксини. Рационализирането на процесите на проучване, одобрение и разпространение на ваксини ще спаси милиони животи и ще помогне за борбата с пандемиите много по-ефективно.

Информиране и обучение на населението. Обучението на обществеността за превантивни мерки като добра хигиена и значението на ваксинацията е от съществено значение за борбата с разпространението на болести.

Лична отговорност. Индивидуалните действия като носене на маски, социално дистанциране и ваксинации играят важна роля за предотвратяване на разпространението на болести и ни напомнят, че не само правителството, но и обществото като цяло е важна част от борбата срещу напредващите болести в трудни времена.

Гъвкав график и свободен избор на място на работа. Използването на опции за дистанционна работа и обучение може да намали предаването на работните места и в училищата по време на пиковите епидемии.

Подкрепа за психично здраве. Разпознаването и справянето с въздействието на пандемиите върху психичното здраве е от жизненоважно значение за цялостното благосъстояние на обществото, тъй като все още ще трябва да се справяме с широко разпространените последствия известно време след края на пандемията.

Болестта X не е мистериозен пришълец от космоса, опасен зомби вирус, разработен от военните, или вариант на антракс, разработен в тайни лаборатории, както често се показва на големия екран. Това е преди всичко напомняне, че светът на микробите и вирусите е пълен с изненади, а също и призив за действие, така че да сме подготвени за всякакви изненади, които природата ще ни поднесе и да се справим ефективно с тях, пише glasnews.bg.

ключови думи:
болестта Х

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май