Цветна терапия

Ще перифразираме: Оооранжево небето, розово морето, синя тревата, лилав е и градът... :)
Цветна терапия

Сещате ли как се чувствате, когато отидете да хапвате в ресторант, боядисан в бледо синьо? Много морско, нали? Нищо, че се намира далеч от морския бряг.

Свежата растителност в светло помещение пък често ви кара да си въобразявате, че четете любимото си списание навън. А вие всъщност сте в затворено помещение.

Да, странно нещо са цветовете. От древни времена се смята, че те оказват определено влияние върху човека и здравето му. В традиционната медицина на различни племена и народи по света, шамани и жреци са прилагали цветни методи при лечението на редица заболявания.

Днес цветотерапията е един от популярните видове алтернативна медицина, който се базира на използването на конкретни багри. Според психолози те наистина оказват цялостно въздействие върху всички нива – на ума, тялото и душата. Ето как:

  • Червеният цвят повишава активността, което го прави особено полезен при мудни, интровертни хора. От друга страна, тези,  които страдат от сърдечно-съдови заболявания, трябва да избягват този нюанс, защото повишава кръвното налягане и възбужда нервната система. Насищането с червено създава усещането за безпокойство и свиване в гърдите и допълнително може да напрегне някой, който вече се намира в мрачно настроение. Освен това войнственият цвят може да провокира появата на мигрена, виене на свят или дори проблеми със зрението.

  • Виолетовото има точно обратните характеристики – засилва интровертността и затова не се препоръчва на по-затворените хора. Все пак то генерира чувство на самоуважение и достойнство. Този кралски цвят, който обикновено се свърва с екстравагантност и богатство, също така нормализира и балансира дейността на жлезите и хормоните.

  • Хората, склонни към депресивни състояния, се нуждаят от розовия цвят, защото ги прави по-активни и жизнерадостни. Той поражда чувство на нежност, мекота, състрадание, доброта, обич и любов. Вибрациите му увеличават притока на кръв към мозъка и стимулират симпатичната нервна система. 

  • Оранжевото съчетава енергията на червеното и щастието на жълтото и точно това го прави не толкова агресивен цвят. За човешкото око оранжевото е много горещо, което дава усещане за топлина, радост, ентусиазъм, чар, щастие, креативност, решителност, атракция. Този цвят увеличава снабдяването с кислород на мозъка, има ободряващо действие и стимулира умствената дейност. Като цитрусов нюанс увеличава апетита, а освен това улеснява работата на храносмилателната система.

  • Жълтият цвят активира ума и въображението. Укрепва нервната система и подпомага логическото мислене. Освен това, свежият цвят съдейства за стимулиране на различни телесни функции, като тези на черния дроб и жлъчката.

  • Сините нюанси насърчават лоялността и коректността, а също така и успокояват. Провокират яснота в мислите, чувствата и комуникацията. Като цяло подхранват устно-гърлената кухина и имат успокояващ ефект, който намалява треската и главоболието. Оказва благоприятно влияние върху тимусната и щитовидната жлеза.

  • Качествата на зеления цвят са хармония и равновесие, които го правят особено полезен за симпатичната нервна система. Той подпомага изграждането на мускулите, кожата, тъканите, както и възстановяването на клетките. Сърцето и здравето на белите ни дробове са пряко свързани с енергията на му. Ободряващият цвят облекчава образуването на кръвни съсиреци и подпомага премахването на токсини от организма.

Едно от обясненията на психолозите за ефективността на цветотерапията е, че може би тя свързана с възприятията ни на подсъзнателно ниво. Така зеленото напомня свежестта на гората, жълтото – парещото слънце, а синьото – необятността на морето и небето. И, да, цветовете несъмнено оказват влияние на човека през целия му живот.

За финал можем само да ви посъветваме да не се страхувате от тях, а смело да експериментирате – у дома, в офиса, върху себе си. Комбинирайте различни нюанси и шарки в търсене на хармония и вътрешен мир.

Пожелаваме ви пъстро лято, изпълнено с безброй слънчеви лъчи! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 13.07.2011 | 14:29
    С две ръце за "зеления" разбойник :) На мен наистина ми действа симпатично :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април