Ужас! Мигрена

Неприятното физическо състояние тормози много хора
Ужас! Мигрена

Нейното име е Мигрена и е по-зла дори от мащехата на Пепеляшка. Освен, че тормози представителите на една голяма част от човечеството, въпросното заболяване все още е с неизяснен произход и с ограничени възможности за трайно лечение.

Точно така. Учените продължават да си блъскат главата относно причините, стоящи зад появата му, но все така безуспешно. В крайна сметка, експертите се обединяват около тезата, че случването на болезненото състояние често е генетическо предопределено.

Едновременно с това обаче, то може да е резултат от прекомерен стрес или пък да бъде активирано вследствие от консумацията на определени хранителни продукти. Сред тях са: лукът, доматите, някои видове твърди сирена и дори шоколадът. Резките промени в климатичните условия също притежават потенциал да създадат предпоставки за появата на мигрена, както и месечният цикъл при дамите.

Доказано обаче е, че злата вещица измъчва най-вече представителките от нежния пол и по-рядко мъжете (офф, че несправедливост!). Обикновено, тя се явява за първи път в тийнейджърския период на жертвата, но може да реши да се развихри и в по-зрялата ѝ възраст.

Освен редовни пристъпи на силно главоболие, мигрената причинява куп други неприятности, между които гадене, повръщане, сърбеж, световъртеж и т.н. По изброените, например, може да я разграничите от обикновеното главоболие. При всеки отделен индивид обаче заболяването се развива по различен начин. Все пак, тo често преминава през три основни етапа:

inm.comПървият е известен като т. нар. предупредителен стадий. Той е свързан с появата на различни симптоми, подсказващи, че лошата гостенка ще дойде скоро – умора, резки промени в настроението и други. Въпросният етап може да трае от няколко часа до няколко дни, а при някои хора може дори да липсва.

Втората фаза е самият мигренозен пристъп. В най-разпространения случай, същият е съпроводен от определено физическо състояние, при което се наблюдават зрителни смущения. Следва главоболие, с различна при всеки продължителност и сила. А в допълнение: гадене, повръщане и прочее предизвикателства пред индивида. Резултатът от цялото приключение е ясен - пълно изтощение и болка в солидни дози.

Третият етап е възстановителен и, подобно на първия, при някои хора може и да не се случи. След утихването на главоболието, може да последва известен период на сънливост или апатия, отново с различна продължителност и сила.

Както виждате, мигрената нерядко е индивидуално предизвикателство, както и справянето с него. Все пак, в отделен материал ще отделим повече време, за да си поговорим за превенцията и лечението ѝ. Бихме се радвали, ако и вие споделите с нас вашия начин за действие срещу нея. 

А сега ви оставяме с пожеланието да сте здрави и да не ви боли глава. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май