Тривиалните неща, които спасяват живота ни

Тихомълком, всеки ден
Тривиалните неща, които спасяват живота ни

Има някои работи, с които сме свикнали дотам, че да се говори за тях е повече от безинтересно. Истината обаче е, че без тях навярно нито ние щяхме да пишем този текст, нито вие щяхте да го четете. По дяволите, ако ги нямаше, нямаше да го има и интернет. Цивилизацията, драги, е велико нещо, каквото и да ви говорят някои привърженици на първобитно-общинния строй. Ние сме щастливи да бъдем тук и сега, в компанията на "модерни бичове" като:

1. Чешмяната вода

Съществува едно състояние, известно още като удавяне, но за него ще говорим друг път. Водата може да убива по много различни начини, но един от тях е особено брутален и включва случаите, когато в нея плуват множество патогенни микроорганизми. Независимо какво сте чували или си мислите за водата, която тече от чешмата, това е едно от най-великите неща, които са се случвали на модерния свят. Тя е евтина, често е доста вкусна и, което е доста важно – чиста е и е напълно безвредна. Преди да се сдобием с модерните начини за нейното събиране, съхраняване, пречистване и дистрибуция, хората са страдали от свирепи болести като ботулизъм, холера, понтиак треска, легионерска болест, хепатит А, дизентерия и други.

Днес много хора предпочитат да си купуват бутилирана вода, но истината е, че течността, която тече от чешмата, е много по-добър избор не само в екологично, но и във финансово, а понякога и в здравословно отношение. Ако не сте доволни от вкуса и/или цвета на водата вкъщи, бихте могли да си осигурите качествени филтър за сравнително малко пари.

2. Хладилникът

Освен ако не живеете на някое целогодишно ледено място, би трябвало да сте благодарни за хладилника. Фактите са следните – хранителните продукти се развалят под въздействието на бактерии, които тялото ви ненавижда с всяка своя клетка.

Студът е един от сигурните начини да си осигурите предимство пред тези бактерии в надпреварата за собствената ви храна. Той позволява и безопасното транспортиране на неща, които в противен случай нямаше да сме опитвали. Не е нещо животоспасяващо, но със сигурност е животоразнообразяващо.

3. Пестицидите

Днес повечето здравословно ориентирани хора подскачат при самото споменаване на думата "пестицицид", но това е, защото прекалено много са се отдалечили от понятия като "гладна смърт" и "малария".

Чудесно е да сме био и еко, но по света все още има райони, където хората са по-загрижени за непосредственото си оцеляване, отколкото за въглеродния си отпечатък. Дори една от най-развитите европейски държави – Ирландия, може да послужи като пример за това какво се случва понякога, когато оставим природата на естествения й ход. През ХVІІІ и ХІХ век там от глад умират над 1 милион души, защото основната им храна – картофите, са покосени от фитофтора. Е, в момента масовото индустриално производство на плодове и зеленчуци е възможно, благодарение на пестицидите – ужасен, но неопровержим факт.

Тези отрови, също така, предотвратяват разпространението на болести, пренасяни от насекомите. Някои от тях са известни като малария, лаймска болест, денга, ерлихиоза, треска от долината на Рифт, западнонилска треска и са избили хиляди в миналото, особено по горещите и влажни климатични зони. Да, пестицидите си имат своите недостатъци, но съотношението рискове/ползи е доста задоволително, признайте си!

4. Тоалетната

Смъртоносни неща могат да влязат в тялото ви, но със същия успех могат и да излязат от него. В този смисъл, тоалетната е една от най-ярките емблеми на цивилизацията и здравословния начин на живот. Преди нея част от хората са облекчавали нуждите си в дупки в земята, което по принцип е добра идея, стига да си достатъчно далновиден тяхното съдържание да не попада в питейната вода. Обитателите на по-гъстонаселените места пък не са имали достатъчно пространство за външни тоалетни и са използвали гърнета. Ако са можели да си позволят слуги, тези гърнета са били изхвърляни в специални отходни места, в реката или другаде. Ако не са можели да си позволят слуги, гърнетата са били изхвърляни през прозореца или с други думи – на улицата.

Да, по ония времена хората са газели в собствените си изпражнения, което може да бъде доста фатално. Известно е още като фекално-орален механизъм на предаване на зарази и е точно толкова кошмарно, колкото звучи. Тоалетната е променила всичко това.

Радвайте се, че сте модерни хора и харесайте страницата ни във фейсбук!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май