Този чай подобрява настроението

Този чай подобрява настроението

Чаят е вълшебен еликсир. Той оказва влияние не само на физическото здраве, но и на психоемоционалното състояние, става ясно в последните проучвания на американски учени. Според Американската чайна асоциация, чаят е втората най-популярна напитка в света след водата. Той съдържа естествени полифенолни съединения, които са мощни естествени антиоксиданти. Заедно с кофеина, те ускоряват разхода на енергия и окисляването на мазнините в организма, насърчавайки загубата на тегло. Проучване е установило, че хората, които са пили зелен чай в продължение на 12 седмици, са загубили средно 1,3 кг., без да се отклоняват от обичайната си диета. Според друго проучване, хората, които пият чай, имат по-нисък индекс на телесна маса, както и по-нисък процент телесни мазнини.

Пиенето на чай е не само приятен ритуал, но и средство за предпазване от сърдечни заболявания и инсулт.

А по думите на експерта по хранене Меги Муун, зеленият чай съдържа биоактивни вещества, които помагат за съхранението на яснотата на ума и същевременно носят спокойствие.

Какъв чай трябва да пиете, за да останете здрави 

Зеленият чай с добавка жасмин е ценен не само заради вкусовите си качества, но и заради способността си да намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и дори да подобрява психичното здраве.

Неслучайно жителите на Окинава, които предпочитат жасминов чай, са се превърнали в символ на дълголетието.

Ключовите компоненти на зеления чай, по думите на Муун, са кофеин, теанин, аргинин и епигалокатехин галат. Тази уникална комбинация от биоактивни съставки помага за подобряване на психичното здраве, повишава настроението и също така има потенциални противовъзпалителни ефекти, насърчаващи дълголетието. 

Проучване от 2018 г. потвърждава, че хората, които редовно пият зелен чай, са с 21% по-малко склонни да изпитат депресия. Така всяка чаша доставя не само удоволствие, но и грижа за здравето на душата и тялото.

Защо мозъкът обича зелен чай

Зеленият чай, богат на флавоноиди, е истинско съкровище в грижата за здравето на мозъка. Тези естествени съединения не само активират невротрофичния фактор, насърчавайки растежа на нови клетки и поддържайки здравето на съществуващите, но оказват и мощно противовъзпалително въздействие.

Флавоноидите ефективно се противопоставят на негативните последици от стреса, като оказват ценна подкрепа на нервната система.  

Трябва да се отбележи, че консумацията на зелен чай оказва специфични положителни ефекти върху когнитивното поведение.

Притокът на кръв към префронталния кортекс, предизвикан от пиенето на тази напитка, укрепва невронните мрежи и потиска депресията. Този уникален механизъм подпомага психичното здраве, което прави зеления чай не само вкусен, но и ефективен начин за борба с негативните ефекти на съвременния живот.

Предвид статута на кафето и чая като най-популярните напитки в света, изследванията за благоприятното им въздействие върху човешкия организъм продължават. Но последните открития потвърждават, че консумацията на кофеин, открит в тези напитки, е пряко свързана с намалената вероятност от физическа немощ в напреднала възраст.

Това открива нови хоризонти в изследването на ползите от зеления чай и неговите положителни ефекти върху дългосрочното здраве на човешкия организъм, пише Тереграф.

ключови думи:
чай

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май