Тъй като целият ни екип групово взе решение, че няма да се подлага на хранителен режим през декември, потърсихме измежду всички сладки изкушения на празничните дни най-полезното. Единодушно дадохме златен медал на... черния шоколад. Ето какво предопредели решението ни:
Толкова малък, толкова полезен
Вече е доказано, че хората, които го ядат редовно, приемат 15% по-малко калории от тези, които предпочитат млечен. Освен това първите изпитват по-малко желание за сладко, солено и мазни храни.
Знаехте ли, че нашият шампион съдържа онази уникална съставка, която създава чувството на еуфория? А когато човек е щастлив, всичко му изглежда по-хубаво.
Освен това черният шоколад е доста богат на магнезий, който при жените облекчава предменстуриалните симптоми (ПМС), като спазмите, задържането на вода, умората, депресията и раздразнението.
Нещо повече: той съдържа същия тип антиоксиданти, които срещаме в червеното вино и в чая. Те засилват мозъчната активност и ни помагат да разсъждаваме по-ефективно.
Любимецът ни сякаш съществува на тази земя и за да регулира хормоните, които се отделят в организма вследствие на стрес, като понижава значително нивата им.
Забравете за кафето – събудете се с този нов източник на кофеин. 30 грама 70%-ов черен шоколад съдържа 40 милиграма кофеин. За сравнение 300 милилитра кафе могат да се похвалят с 200 милиграма кофеин, а в силния черен чай има 120.
Антиоксидантите в какаото понижават артериалното налягане и подобряват кръвообращението. Това означава по-добро снабдяване на клетките с кислород и с важни хранителни вещества.
Естествените съставки на черния шоколад също предпазват от запушване на артериите с холестерол. Тези, които вече са станали жертва на сърдечен удар, са изложени на по-малък риск от повтарни проблеми, ако похапват по два пъти седмично черен шоколад, в период от две години.
Наситените мазнини в горчивия десерт нямат нищо общо с тези, които се съдържат в хамбургера или млякото. Тук срещаме т. нар. стеаринова киселина, голяма част от която се преобразува в маслена киселина, веднъж усвоила се от организма. Последната е мононаситена мазнина и не е опасна за здравето.
Всичко казано до тук звучи страхотно, но не бива да пренебрегваме основното правило – умерената консумация на любимия черен шоколад. Хапвайте по две-три блокчета от него, никога целия наведнъж. Спрете се на шоколад със съдържание на какао най-малко 65%.
А сега, да ви е сладко!
Добави коментар