Твоята поза е твоето бъдеще

От това как стоиш зависи какво ще се случи с тялото ти след време
Твоята поза е твоето бъдеще

В трактата си "Ръкопис на петте пръстена", великият японски фехтовач Миямото Мусаши прокарва идеята, че в ежедневието си всеки воин трябва да поддържа тази стойка, с която влиза в бой. Ние с вас не сме самураи, но съвсем спокойно можем да кажем, че този съвет от ХVІІ век е още по-ценен в сегашно време.

Като сайт, който пише за движение, често се случва да обясняваме как се правят разни упражнения. Почти няма случай, в който да покажем нещо, без да акцентираме върху идеята за неутралния гръбнак. Това е позицията, в която се приема, че гърбът е най-неподатлив на контузии и затова нервната система позволява на мускулите да генерират най-много сила. Всеки знае, че не трябва да се изгърбва (или изпъчва), докато кляка или прави мъртва тяга, например. В такъв случай можем ли да кажем, че е много важно в ежедневието си всеки човек да поддържа тази стойка, която се опитва да спазва по време на тренировка? Абсолютно да!

И въпреки това всеки ден виждам хора, от които ме заболява тялото. Това се нарича емпатия. Боли ме, защото знам, че и тях ги боли. Дори и да не ги боли в момента, ще ги заболи някой ден, защото седят и се движат по неоптимален начин. Неслучайно основният "инструмент", с който физиотерапевтите преценяват вероятността от възникване на контузия (или наличието на такава), е позата.

В тази връзка няма как да не ви споделя едно съвсем наскоро публикувано изследване, което разглежда връзката между позицията на гръбнака при старите хора и вероятността от загуба на способност за самообслужване в краткосрочен аспект. Оказва се, че колкото повече се отклонява гръбначният стълб от вертикала в сагиталната равнина (тази, която ни разполовява на лява и дясна половина), толкова по-голям е рискът от възникване на неспособност за самостоятелно къпане, хранене, ходене до тоалетната, задържане, обличане, сядане, лягане и ставане.

Наблюдението е извършено в рамките на 4,5 години върху 804 души на възраст между 65 и 94 години (58% жени). Критерият, по който учените преценяват дали е възникнала нужда от чужда помощ, е дали човекът е постъпил в дом за стари хора или пък е било наето лице да се грижи за него. За споменатия период това се случва с 15,7% от кохортата. Направеният анализ демонстрира, че старците, които се отличават с най-голямо отклонение на гръбнака от вертикала, са три и половина пъти по-застрашени от най-изправените хора в изследването.

Независимо дали седите, стоите, ходите, тичате или правите цигански колела, извършвайте периодични проверки на позата си. Има хора, които твърде дълго не са го правили и в момента не биха могли да заемат правилна стойка без неимоверно усилие или специални корективни упражнения. Вероятно е все още да не сте от тях и единственото, от което имате нужда, да е малко повече воля и постоянство. Започнете да ги прилагате от днес, защото утре може и да е трудно или дори късно.   

Ако тази статия ви харесва, значи сте на прав път. Продължете да вървите по него като харесате страницата ни във фейсбук, пък ние ще ви научим как по-добре да се грижите за себе си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май