Смях за здраве

Най-доброто лекарство
Смях за здраве

Още по темата

Още преди векове хората са установили, че смехът е най-доброто лекарство за всички болести. И с годините сме получили много доказателства, че това твърдение е вярно. Може би сами сте забелязали, че след като сте се смяли се чувствате по-отпуснати и релаксирани. Смехът ни помага да се справяме по-лесно с ежедневните задачи и със стресът, който ни заобикаля навсякъде.

Кои точно са полезните свойства на смеха?

1689137Pinterest

Смехът намалява нивата на болката и ни позволява по-лесно да се справяме с неприятните усещания. Смехът намалява нивата на глюкозата и подобрява действието на инсулина при диабетици.

Смехът може да подобри вашата работоспособност, особено ако вашата работа е свързана с креативност и решаване на комплексни проблеми. Много хора не го осъзнават, но смехът е много важен и за една здрава връзка между двама души и добрите взаимоотношения в брака. Смехът ни свързва и ни кара да се чувстваме по-близки. Някои учени смятат, че това е основната роля на смеха – да сближава хората.

Скорошни проучвания установяват, че смехът спомага за по-доброто функциониране на нашите кръвоносни съдове. Той въздейства на вътрешната стена на кръвоносните съдове, а резултатът е разширяване и отпускането на съдовете. С една дума смехът спомага за доброто състояние на два от най-важните органи в нашето тяло – сърцето и мозъка. За това хората с артериална хипертензия трябва да се смеят по-често, за да намалят своето кръвно налягане.

Когато се смеем намаляват нивата на стресовите хормони. По този начин може да се предпазим от депресията, напрежението, раздразнението, мъката. Освен това при акта на смеене се отделя, хормона ендорфин в резултат на което се притъпява болката.

Чрез смехът може да тренираме много добре някои групи мускули – коремни, дихателни, лицеви. Освен това, чрез тази дейност може да подобрим храносмилането си и абсорбцията на полезни хранителни вещества. Смехът спомага и за по-доброто изгаряне на калории и свалянето на килограми.

Важността на смеховата терапия

1689131Pinterest

Отделете малко време, за да установите сами как влияе добрия смях на вашето тяло. Ние разбираме важността на смеха чак след като навлезем в света на възрастните. Но имаме ли нужда от причина, за да сме радостни и да се смеем?

Забележете колко красиво е едно дете, което се смее неконтролирано – това е красотата на смеха. Терапията чрез смях е най-доброто за премахване на стреса. След една такава терапия човек се чувства много по-мотивиран и зареден за нови преживявания.

Смехът може да ви помогне да се отървете от всички стаени негативни чувства и емоции. Без значение колко тъжни и отчаяни се чувствате, добрия смях може да ви накара отново да се чувствате щастливи и позитивни. Затова и смехът е особено полезен за хора, които страдат от хронични заболявания и могат да изпаднат в депресивни състояния. Смейте се във всеки един момент и гледайте позитивно на живота и сами ще забележите как и здравословното ви състояние ще се подобри.

ключови думи:
доза смях

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май