Слънчева алергия: Колко вида има и как да се справим?

Слънчева алергия: Колко вида има и как да се справим?

Фотодерматитът се дължи на реакция на имунната система в кожата, предизвикана от слънчева светлина, като най-често причинява сърбящ еритемен обрив. Медицинският термин за това състояние е полиморфна светлинна ерупция (PMLE).


Най-често срещаните места за изява включват шията, гърба на ръцете, външната повърхност на ръцете и долната част на краката. В редки случаи кожната реакция може да бъде по-тежка, да предизвика копривна треска или малки мехури.


Слънчевата алергия се предизвиква от промени, които настъпват в кожата, изложена на слънце. Имунната система разпознава някои компоненти на променената от слънцето кожа като "чужди" и тялото активира имунната си защита срещу тях. Това предизвиква алергична реакция, която е под формата на обрив, малки мехури или рядко, някакъв друг вид кожен обрив.

Най-често срещаните видове слънчева алергия са:

  • Фотоалергична ерупция - при тази форма на слънчева алергия кожната реакция се предизвиква от ефекта на слънчевата светлина върху химикал, който е бил приложен върху кожата или погълнат с лекарство. Обичайните лекарства, които могат да причинят фотоалергична реакция, включват антибиотици (особено тетрациклини, флуорохинолони и сулфонамиди), нестероидни противовъзпалителни средства и диуретици.
  • Актинично пруриго (наследствена форма)  - симптоми обикновено са по-интензивни от тези на класическия фотодерматит и често започват по-рано, по време на детството или юношеството. Актиничното пруриго причинява надигнати папули по кожата. 
  • Слънчева уртикария - предизвиква копривна треска (големи, сърбящи, червени папули) върху кожата, изложена на слънце. Това е рядко състояние, което най-често засяга млади жени.

Симптомите варират в зависимост от конкретния тип слънчева алергия:

Полиморфна светлинна ерупция - обикновено предизвиква сърбящ или парещ обрив в рамките на първите два часа след излагане на слънце. Появява се върху изложените на слънце части на врата, горната част на гърдите, ръцете и краката. Освен това може да има общи симптоми от втрисане, главоболие, гадене и неразположение. Често се появява като малки подутини, петна или мехури.

Актинично пруриго - симптомите са подобни на тези на горните, но обикновено са концентрирани върху лицето, особено около устните. Обривът може да засегне допълнителни участъци от кожата, които не са били изложени на слънце. Актиничното пруриго има генетична връзка.

Фотоалергична ерупция - причинява сърбящ червен обрив или малки мехури. В някои случаи кожният обрив се разпространява и върху кожата, която е била покрита с дрехи. Тъй като фотоалергичният обрив е форма на забавена реакция на свръхчувствителност, кожните симптоми може да започнат и след един до два дни след излагане на слънце.


Слънчева уртикария -  обикновено се появява на непокрита кожа в рамките на минути след излагане на слънчева светлина.

За поставяне на диагнозата се използва събиране на медицинска история и въз основа на симптомите и преглед на кожата. Понякога може да са необходими допълнителни тестове като кожна биопсия, при която малко парче кожа се отстранява и изследва, кръвни изследвания за изключване на други състояния и фототест, при който малка част от кожата се излага на измерени количества ултравиолетова светлина. 

Продължителността на реакцията зависи от вида на слънчевата алергия. Могат да изчезнат за няколко часа, няколко дни или симптомите да продължат през цялата година.

Предотвратяване на слънчева алергия

  • Нанасяне на слънцезащитен крем с широк спектър на защита срещу ултравиолетови А и ултравиолетови В лъчи;
  • Ограничаване времето на открито, когато слънцето е най-силно;
  • Носене на слънчеви очила с ултравиолетова защита;
  • Носене на дълги панталони, риза с дълги ръкави и шапка с широка периферия.

Най-ефективното лечение на слънчевата алергия е да се избягва излагането на слънце.

Други лечения зависят от конкретния тип слънчева алергия:

  • Полиморфна светлинна ерупция - при леки симптоми може да се използват хладни компреси върху областите със сърбящ обрив. Може също да се приема перорален антихистамин за облекчаване на сърбежа или крем, съдържащ кортикостероид. Ако тези средства не са ефективни, може да се назначи фототерапия, чрез постепенно излагане на кожата на нарастващи дози ултравиолетова светлина. В много случаи се правят няколко експозиции на ултравиолетова светлина на седмица за период от три седмици. Ако стандартната фототерапия се провали, може да опита комбинация от псорален и ултравиолетова светлина, наречена PUVA.
  • Актинично пруриго - възможностите за лечение включват локални кортикостероиди, фототерапия със специални ултравиолетови лъчи.
  • Фотоалергична ерупция - първата цел на лечението е да се идентифицира и елиминира лекарството или продуктът за кожата, който предизвиква алергичната реакция. Кожните симптоми обикновено могат да бъдат лекувани с кортикостероиден крем.
  • Слънчева уртикария — за лека копривна треска може да се използва перорален антихистамин за облекчаване на сърбежа или крем против сърбеж по кожата, съдържащ кортикостероид. При по-тежка копривна треска се прилага локален или перорален кортикостероиден препарат или фототерапия, а може и комбинация. При тежки случаи може да се използва биологична терапия с омализумаб, пише Puls.bg.
ключови думи:
слънчева алергия

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август