Скоро: лекари на мотори

Специализираното звено за бърза помощ на мотоциклети е готово да започне работа
Скоро: лекари на мотори

Всички знаем, че Бърза помощ у нас съвсем не винаги е най-бързото нещо на света, особено в големите градове. Скоро обаче този проблем може да бъде частично разрешен с появата на медицински екипи на мотоциклети.

Лекари на мотори бяха тествани няколко пъти досега, най-вече на прояви с масово присъствие на хора като празници, концерти, демонстрации и други. Точно такива екипи бяха разположени на изходите на София по време на Великденските празници – на този към Ботевград и на бул. "Цариградско шосе”. Лекарите в тях са от "Пирогов", мотоциклетите са от Червения кръст, а логистиката се прави от Военна болница.

Ръководителят на Мобилните екипи на Бърза помощ с мотоциклети Димо Димов сподели с нашите колеги от iNews, че структурирането на специализираното звено се извършва от 2 години. За да стартират своите 24-часови дежурства обаче, моторизираните медици се нуждаят от официално разрешение от своето министерство.

За сега лекарите разполагат със 120 мотоциклета, които са оборудвани с всичко необходимо за оказване на спешна помощ. В куфарите на превозните средства има дефибрилатори, ЕКГ апарати, лекарски чанти с най-необходими животоспасяващи медикаменти, превързочни материали, средства за интубация, обдишване и др.

Основна цел на специализирания транспорт е да избегне натоварения градски трафик, за да стигне за 7 минути до мястото на произшествието и да направи всичко възможно за възстановяването и поддържането на жизнените функции на пациента до пристигането на линейка.

Мотоциклетистите на Бърза помощ са само част от всички служби, които имат отношение към пътната безопасност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май