РЕЦЕПТИ СРЕЩУ БОЛЕСТИ

РЕЦЕПТИ СРЕЩУ БОЛЕСТИ

При бронхопневмония 

Един кг лук, почистен от люспите, се настъргва с пластмасово ренде. След това се посипва с 1 кг пудра захар и се оставя да престои 12 ч. Прецежда се през тензух. 100-120 г разтопен мед се изсипва в течността от лука. Разбърква се само в една посока с дървена лъжица в продължение на 10-15 мин. Пие се 1 с. л. три пъти дневно 15 мин. преди ядене. 
Разтривки при невроза и ревматизъм 
Шише се напълва с пресен цвят от лайка и се залива със зехтин. Добре затворено, шишето се оставя да стои на слънце 14 дни. След това се държи в хладилника. С това масло всяка вечер се прави масаж на крайниците. 

При остър бронхит 
Болните да консумират дневно по 100-150 г чист пчелен мед, като го вземат през интервал от 1-2 часа по 2 с. л. Лечението продължава 20 дни. Неподходящо е за болни от захарна болест. 

Срещу колит 
Вземат се 150 г жълт кантарион, 300 г червен кантарион, 100 г бяло подъбиче и 100 г черен оман. На 1 л студена вода се слагат от 5 до 8 с. л. от сместа в зависимост от теглото на страдащия. Пие се 3 пъти на ден по една кафена чашка. 

Против астма 
Смесват се 100 г чесън и хрян и се смачкват до рядка каша. Добавят се 150 г краве масло и 600 г чист пчелен мед. Сместа се подгрява на водна баня и се съхранява в хладилника. Приема се по 1 с. л. 60 мин. преди ядене в продължение на 2 месеца. При необходимост лечението може да се повтори след 1 месец. 

Против грип 
В 1 л вряща вода сложете чаена лъжичка канела, чаена лъжичка чубрица и 3-4 зърна карамфил. Вари се 15 мин., кисне 1 час, след което се прецежда. Пие се 2 пъти дневно, като може да се подслади с 3 ч. л. мед. 

При бронхопневмония и упорита кашлица 
В 200 мл вряща вода се прибавят 35 г счукан карамфил. Когато течността изстине, се добавят 35 г нишадър от аптеката. Пие се два пъти дневно. 

Срещу запек 
В продължение на месец пийте по 1 ч. ч. сок от тиква на ден. След няколко дни почивка повторете за още един месец. Сокът от тиква помага при възпаление на пикочните пътища, хемороиди и безсъние. 

Против диабет 
В продължение на 1 месец пийте по ½ ч. ч. сок от обелени сурови картофи 2 пъти на ден. За овкусяване прибавете мед. Диабетиците вместо мед могат да добавят сок от моркови. Страдащите от язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и от диабет, да пият по 1/2 ч. ч. сок по 4-5 пъти дневно. При хроничен запек сокът се приема подсладен с мед сутрин на гладно. 

При ентероколит и язва 
До 3 ч. ч. на ден, смесени в равни части мед, сок от зеле и сок от моркови, се пият при ентероколити. При инфекциозни заболявания на болния се дават по 2 с. л. сок, а при язва на стомаха дозата е 3 чаши дневно. Сокът от зеле може да се смеси със сок от картофи в съотношение 1:1, като се прилага и при паразити в червата – по ½ чаша на гладно 3 сутрини подред. 

За лекуване на бронхит 
Нарязва се на ситно една глава червен лук. Смесва се с 20 счукани орехови ядки и 500 г мед. Взима се по една с. л. 30 мин. след ядене 3-4 пъти дневно в продължение на 1 седмица. 

При хронично безсъние 
Смесват се по 50 г цвят липа, хмел и валериана. 1 с. л. от сместа се залива с 2 ч. ч. вряла вода. Кисне 30 мин. Пие се по 1 ч. ч. в края на вечерта и 1 ч. ч. преди лягане, подсладено с мед. 

При нощни събуждания 
Ако заспивате бързо, но се будите през нощта, необходимо е да пиете в 18 ч. по 1 ч. ч. чай от босилек, подсладен с мед. 

Против болки в ушите 
Вечер преди лягане в болното ухо се поставя подострена скилидка чесън, добре увита в марля. Помага и тампон, напоен в силна ракия и изцеден. Главата се увива с шал, който минава през ухото. Друг вариант е в болното ухо да се капнат 4-5 капки топъл, но не горещ зехтин или олио. 

При синузит 
Вечер преди лягане ноздрите се намазват с чист пчелен мед. Той се стича навътре и затопля мястото, което успокоява болката. 

Срещу болки в гърба 
50 мл ябълков оцет се смесват с 300 мл зехтин. Засегнатото място се разтрива със сместа три пъти дневно. 

При влошено зрение 
По 2 с. л. наситнени корени от чер оман и цвят метличина се смесват и се заливат с 500 мл вряла вода. Запарката се охлажда, без да се захлупва, и се изпива на 3 пъти през деня 30 мин. преди ядене. 

Против язва 
Три-четири пъти на ден преди и след ядене се изпива по една кафейна чашка сок от прясно грозде. 

При кашлица 
Една с. л. теснолист живовляк се залива с чаена чаша гореща вода. Кисне 15 мин., прецежда се и се пият по 3 чаши дневно на глътки с паузи от 15 мин. 

Против отравяне 
Една шепа еньовче се кипва в 500 мл вода. Вари се 5 мин. Кисне 20 мин. и се прецежда. Пие се вместо вода за един ден. 

Срещу алкохолизъм 
Шишенце от 100 мл се напълва с пресен цвят от лайка. Залива се с етилов спирт. Държи се на тъмно 48 часа. От настойката се капва по 1 капка в алкохола на болния. Получава се силна реакция и непоносимост към пиенето. Лечението продължава, докато лицето престане да пие. 

Против високо кръвно 
100 г стафиди се смилат в месомелачка. Заливат се с 1 ч. ч. студена вода и се варят 10 мин. на бавен огън. Течността се прецежда, охлажда се и се изпива на глътки за един ден.

За лекуване на колит 
5 г дъбови шикалки, стрити на прах, се заливат със 100 мл вода. Изпива се на три пъти през деня 30 мин. преди ядене. 

Против ревматизъм 
Две тубички боров вазелин се смесват добре с едно пакетче сяра за пиене. Болното място се маже със сместа 15 поредни вечери. След това мястото се превързва с вълнено парче плат. Прави се почивка около 5 дни и при нужда процедурата се повтаря. 

При бронхит 
1 с. л. борови връхчета се варят 10 мин. в 600 мл вода. След изстиване се прецежда. От течността се пие по ½ чаша 3-4 пъти дневно преди ядене, подсладено с 1 ч. л. мед.

Срещу перде на очите (катаракта) 
Сочен лист от смокиня се откъсва и с капкомер се изстисква млечният сок от него. Събира се в стъклена чашка. В болното око се капват по 2 капки 2 пъти на ден в удобно време. Лечението продължава, докато листата на смокинята са сочни. 

Срещу ларингит 
3-4 пъти дневно поне за 30 мин. се правят инхалации с топла пара. 

Против натъртено 
Слага се в хавлиена кърпа или в ръкавица бучка лед, намокрена със студена вода. Веднага се поставя върху удареното място. Престоява 10-12 мин. След това се прави нов компрес. 

При навехнат глезен 
Найлонова торбичка се напълва до половината със ситно натрошен лед. Добавят се 2-3 с. л. студена вода, завързва се с ластик и се слага за 10-12 мин. върху засегнатото място. 

Срещу кървяща язва 
3 г стръкове от дребна динка се заливат със 100 мл вряла вода. Кисне 10 мин. и се прецежда. Пие се по 1 кафейна чашка 2 пъти дневно след ядене. 

При камъни в жлъчката 
Вземат се 21 лимона. Изцежда се сокът от 1 лимон и се изпива с 1 ч. гореща вода. За 1 ден се пият 7 чаши вода с лимонов сок. Продължава 3 поредни дни. 

Против брадавици 
Две кори от лимон се накисват за 8 дни в 125 мл силен оцет. С четка, напоена в този оцет, се намазват брадавиците сутрин и вечер. 

За лекуване на задух 
Две с. л. сухи листа от смокиня се заливат с 2 ч. ч. вряща вода. След 1 час се прецежда. Пие се по една винена чаша 4 пъти дневно на гладно. 

При възпален далак 
По 10 г нишадър, лимонтузу и индийско орехче се стриват на прах и се смесват. Разбърква се добре, правят се прахчета по 1 г и се пие по 1 прахче 3 пъти дневно на гладно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април