Подушвам, че си на 85

Можем да разпознаваме възрастта на човек по миризмата му. Приблизително
Подушвам, че си на 85

Онова странно нещо, което усещаш, когато си в близост до стари хора. Не, не говоря за уважението, благовъзпитани читателю. Миризмата. Наистина има такова нещо като аромат на старост и той няма нищо общо с нечистоплътните неща, които ти минават през ума точно в този момент.

В края на месец май в онлайн журнала PloS One бе публикувано изследване, което ясно показва способността на 41 млади участници (между 20 и 30 години) да разпознаят кога една миризма принадлежи на възрастен човек. Те също така различават и аромата на хора на средна възраст и на младежи, но резултатите са особено категорични по отношение на старите.

Тъй като е едва началото на седмицата и все още съм в почивно настроение, смятам да спестя на себе си и на вас повечето технически детайли около изпитанието. Въпреки това няма как да пропусна забележителния начин, по който е събран, хм... реквизитът за целите му.

Лундстрьом и колегите му зашиват подплънки за кърмачки под мишниците на 44 броя тениски. Така модифицирани, те биват раздадени на доброволците, които от своя страна са разделени по следния начин: осем жени и осмина мъже на възраст между 20 и 30 (млади); осем жени и осмина мъже на възраст между 45 и 55 (средна възраст); шест жени и шестима мъже на възраст между 75 и 95 години (възрастни). Те са инструктирани да спят с тениските в продължение на пет последователни нощи, а през деня да ги запечатват в пластмасови пликове. За да избегнат нежелани аромати, хората не консумират пикантни храни, цигари и алкохол и се къпят с неароматизирани шампоан и сапун.

Интересно е да се отбележи, че, противно на това, което бихме могли да си представим, "дегустаторите" не намират старческата миризма за неприятна. Всъщност, те категоризират мириса като по-малко интензивен и по-малко отблъскващ, отколкото този на младите и средно възрастните. Наградата за отвратителност отнася мъжкият аромат в средната възраст, женският в средна възраст е най-благоуханен, а най-малко интензивен е на старите господа.

inm.comВ по-ранно изследване на сходна тематика е установено, че в потта и по кожата на хора над 40 има повече от едно ароматно съединение, известно като 2-ноненал. Възможно е именно то да е основният виновник за промяната на телесната миризма с възрастта. Алтернативно или съпътстващо обяснение можем да потърсим и във вариращата хормонална секреция.

Не е ли страхотно, че можем да разбираме разни неща за другите единствено с помощта на носа си? Животинско е някакси, аз лично съм доста доволен. Колкото до ползата от конкретното умение, бихме могли да поразсъждаваме за това как благодарение на него знаем дали можем да имаме плодотворни взаимоотношения с представител на противоположния пол и кога имаме конкуренция около себе си.

Смятам, че би било много интересно да се провери има ли такова нещо като бебешки аромат и могат ли старите хора да надушват възрастта по същия начин. Дотогава, не забравяйте да уважавате баба си и дядо си, независимо дали ви харесва как миришат те.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май