Повече мозък с видеоигри

Връзката между гейминга и емоционалното здраве тепърва ще заяква
Повече мозък с видеоигри

Много неща са изписани по темата за вредата от компютърните игри. В качеството си на бивш патологичен геймър, аз съм първият човек, който ще ви каче, че не е добра идея да оставите детето си без надзор в компанията на конзола или мощен компютър, свързан с интернет. И въпреки това намирам, че информацията за ползите от този тип интерактивно развлечение определено е оскъдна. Сега ще се опитам да дам своя скромен принос за корекцията на това недоразумение с помощта на малко наука.

В едно съвсем ново изследване, публикувано в Molecular Psychiatry, учените имат за цел да установят какви промени претърпява мозъкът в следствие от видео гейминга. За целта участниците в него са разделени на две групи. Едната играе "Super Mario 64" по 30 минути всеки ден в продължение на два месеца. Другата прави каквото си иска, но всячески се старае да не попада в контакт с игри.

Мозъкът на участниците се на два пъти с помощта на ядрено-магнитен резонанс - веднъж преди началото и веднъж след края на експеримента. Повторното сканиране показва значителна промяна в пластичността на сивото вещество при гейминг групата. Тези положителни промени засягат най-вече три ключови зони от мозъка - десния амонов рог (хипокамп), дясната префронтална кора и малкия мозък. Въпросните региони са ключови, тъй като отговарят за функции като пространствена ориентация, формиране на спомени, стратегическо планиране и фината моторика на ръцете. Още по-интересно е, че с колкото по-голяма готовност и удоволствие се включват участниците в игровите сесии, толкова по-изразени са промените в сивото им вещество.

Друго, по-отдавнашно изследване пък установява, че хората над 63-годишна възраст, които играят видеоигри, демонстрират по-високи нива на "благосъстояние". Техните връстници, страдащи от липса на подобни развлечения, се характеризират с по-голяма склонност към негативни емоции и депресивни състояния. Тук трябва да се има предвид, че резултатите са изведени на базата на въпросници и има голяма вероятност да не са отчетени редица фактори, които влияят върху благосъстоянието.

Важното е, че благодарение на проучвания от този тип съвременната наука възлага сериозни надежди на компютърните игри като начин за преодоляване на емоционални и умствени състояния, характеризиращи се с изменения (свиване) на определени региони на мозъка, в това число шизофрения, посттравматичен стрес, невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и др.

Ако не друго, то нека настоящата статия да ви служи като едно добро напомняне, че човек никога не е твърде стар, за да се забавлява по детски. Или още по-добре - колкото по-стар е човек, толкова по-добре ще му се отразят хлапешките виртуални развлечения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май