Откриха нова част от тялото

Сменяйте атласа по анатомия
Откриха нова част от тялото

Звучи невероятно, но е факт. В човешкото тяло все още има кътчета, където науката не е успяла да си проправи път или го е направила несъзнателно. Добрата новина е, че съвсем отскоро те са с едно по-малко.

Последната добавка към познатата ни анатомия е дебела едва 15 микрона (0.0015 сантиметра), но откритието й ще направи очните операции една идея по-безопасни и лесни. Става дума за слой от роговицата на окото, за чието съществуване не сме и подозирали допреди месец, когато го открива Харминдер Дуа от Нотингамския университет. Както може да се очаква, неговото име е слой на Дуа.

Този тънък пласт се намира в дъното на роговицата, за която досега се смяташе, че се състои от пет слоя. Дуа и колеги обаче откриват и шести такъв, инжектирайки въздух в роговиците на очи, дарени за целите на науката.

Всъщност, медицината вече има основание да смята, че хидропсът на роговицата – състояние, характеризиращо се с натрупването на течност там – възниква именно в слоя на Дуа. Според откривателя, опознаването на тази нова част може значително да подобри резултатите от операции по присаждане и трансплантация. Вероятно е много заболявания на дъното на роговицата да се дължат именно на увреждания, липса или сълзене в този слой.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май