Откриха как депресията вреди на тялото

Вече е доказано, че състоянието на ума има пряка връзка с физическото тяло
Откриха как депресията вреди на тялото

Депресията вреди както на ума, така и на тялото. Това сочи ново медицинско изследване, цитирано от "Индипендънт”. 

Състоянието може да доведе до загуба на биологичния рефлекс за неутрализиране на вредни молекули. 

Фактически, депресията усилва оксидативния стрес. При него, тялото губи способността си да неутрализира свободни радикали, намаляващи естествения имунитет, като произвежда антиоксиданти. 

Това може да доведе до главоболие, липса на апетит и умора, които са добре познати симптоми на депресията. До момента обаче биологичния ефект на състоянието върху тялото не е дотолкова изследван в основата си. 

Резултатите от изследването, което е дело на учени от испанския Университет в Гранада, доказват, че депресията трябва да се възприема и лекува едновременно като умствено и физическо заболяване. 

1664782Thinkstock/Guliver

Проучването, публикувано в медицинското издание "Журнал за клинична психиатрия” включва анализ на информация от предишни опити по света, включващи анкети с 3961 души.

Една от общите характеристики на пациентите с депресия е понижаващото се ниво на произвежданите от организма антиоксиданти. 

"Няколко изследвания са позказвали връзката между оксидативния стрес и проблемите с душевното здраве, но същинското отношение все още е неопределено. Метаанализи, като в новото изследване, са важен източник на доказателства”, заяви Антонис Кусолис от международната Фондация за душевно здраве. 

"Все още не сме обяснили напълно връзката между депресията и физически състояния като рак, въпреки че 1 на 4 болни от рак имат клинична депресия. Доказателствата за нарушаването на системния баланс, като представените в изследването, могат да доведат до обяснение на много такива ситуации”, допълни Кусолис.

Източник - БГНЕС

ключови думи:
депресия здраве тяло

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април