Нездравословните страни на шофирането до работа

И как да намалим щетите им
Нездравословните страни на шофирането до работа

Вярвате ли в преражданията? Не! Е, веднага мога да ви дам доказателство, че такива се случват от време на време. Аз, например, се родих отново преди точно 2 две години, когато... започнах да вървя пеша до работното си място :)

Преди това се придвижвах главно с градски транспорт, а понякога – с автомобил. Ако живеете в столицата или в по-голям град като мен, предполагам знаете за какво ви говоря: задръствания, мръсотия, нерви, редовни закъснения. С две думи, ад! И, да, страшно съм щастлива, че сложих точка на този период от живота си.

Още повече, че, според направено наскоро американско изследване, публикувано в медицинския журнал American Journal of Preventive Medicine, продължителното шофиране до работното място значително увеличава риска от затлъстяване, както и от високо кръвно налягане. Експертите твърдят, че хората, които прекарват зад волана повече време на път за офиса, са с 9% по-застрашени да имат проблеми с теглото и могат да "се похвалят" с по-висок индекс на телесна маса, защото обикновено:

  • Спортуват по-рядко
  • Склонни са да хапват по-често в автомобила си, при това – преобладаващо нездравословни храни
  • Дългият маршрут (говорим си за САЩ все пак, където разстоянията никак не са скромни) ги принуждава да става по-рано, за да стигнат навреме до крайната точка на дестинацията си. Тоест, често са недоспали и уморени 
  • Не разполагат с възможност да закусват 

Спокойно! Нямаме намерение да ви занимаваме подробно с резултатите от изследването, тъй като то съвсем не е революционно. 

Факт е обаче, че автомобилът, въпреки всички негативи, свързани с използването му, е удобство, от където и да го погледнеш.

Лошото е, че това удобство наистина може да ни изиграе неприятна шега и да ни направи мързеливи, отпуснати и в крайна сметка да се отрази зле на талията и здравето ни. Съмнявате се, че ще се случи на вас, но аз познавам хора, които ходят с кола до магазина, намиращ се на ъгъла на... блока. Сякаш постепенно забравят, че имат крака и престават да ги използват дори за кратки разходки.

С две думи, придвижването на четири колела има потенциал да направи лоша услуга на всеки. Затова, в случай, че ви се налага да шофирате редовно до работа и обратно (или с това е свързана професията ви), нека ви дадем няколко съвета:

inm.comПрез останалото време се старайте да поддържате редовна физическа активност.

Това важи с особена сила за онези от вас, които се трудят в седнало положение. Защото липсата на движение може да трансформира фигурата ви до такава степен, че да не се познаете след няколко месеца. И не само нея.

Организмът ви минава в "мързелив" режим и много важни процеси в него могат да се забавят или нарушат. 

Ако успеете да намерите подходящо местенце, паркирайте не съвсем до работа и повървете пеша поне 10 минути. Така едва ли ще компенсирате ефекта от продължителното седене, но все е нещо, нали?

Приготвяйте си закуска още вечерта, щом не успявате сутрин. Е, да, ще я похапнете по-късно, но поне няма да я пропуснете.

Направете пътуването си по-малко стресово, като си спретнете компилация от любимите музикални парчета. Докато ги изслушате, вече ще сте стигнали до офиса и денят ви ще започне с настроение. В случай, че имате колеги, които живеят в близост, поканете ги да пътуват с вас.

Ще ви бъде много по-весело, а, според редица изследвания, социалните контакти оказват изключително положително влияние върху физическото ни състояние.

Е, това е! Желаем ви приятно пътуване и не забравяйте, че, освен на четири, може да се придвижвате и на две колела ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май