Американски учени проведоха експеримент върху мишки и установиха, че яденето на сол влияе негативно на когнитивните способности, съобщава сп. "Природа".
За да стигнат до съответното заключение, изследователите хранели гризачи с ястия, в която съдържанието на въпросния продукт надвишава нормата с 8-16 пъти.
След диетата учените подложили обектите на определени тестове. Оказало се, че те се справят значително по-лошо от останалите, които се хранели нормално.
По-нататъшно проучване показа, че промените са причинени от намаляване на притока на кръв към мозъка. Заедно с това беше установено, че синтезът на азотен оксид намалява, поради което в мозъка е започнал процесът на фосфорилиране на тау протеини.
С други думи, частици фосфорна киселина стигат до тях на грешни места.
Освен това учени от Мюнхенския технически университет съобщават, че увеличеният прием на сол може да предизвика алергии.
Добави коментар