Натуралната козметика

Живот в хармония с природата
Натуралната козметика

Напоследък, хиляди "зелени" идеи ни заливат със силата на цунами и изглежда постепенно свикваме с разнообразието от еко продукти. Желанието да се използват традиционни рецепти и съставки от природата е нормална реакция срещу стреса, замърсяването и технологиите. Подобно на храните, които консумираме и оказват влияние върху здрваето ни, така и козметиката дава своето отражение. В малко по-дългосрочен план.

Какъв е отговорът на привържениците на природосъобразния начин на живот? Натурална козметика!

Философията на натуралната козметика е изградена върху няколко основни принципа. Тъй като в природата могат да се открият всички съставки, необходими за хидратиране, почистване, детоксикация и освежаване на организма, тя използва разнообразието от съществуващите растителни видове и естествени продукти за целта. Идеята е този вид козметика да не нарушава екологичното равновесие в природата, но същевременно да работи в полза на хората, като укрепва и повишава лечебните и регенериращи способности на организма по естествен път. 

Концепцията за "връщане към корените" набира все повече сили, в резултат на което днес вече има природни алтернативи на почти всеки козметичен продукт – маски за лице, кремове, лосиони, гелове, балсами, сапуни, слънцезащитни кремове, гримове и др. Този прогрес, от своя страна, е наложил разработването на стандарти за контрол и сертификация, установени и признати в световен мащаб.

Общото между различните стандарти е, че в продуктите се забранява наличието на синтетични оцветители и ароматизатори, парабени, пестициди или вещества, които се получават от преработката на петрол (парафини и вазелини), сулфати, емулгатори, алкохол и генно модифицирани организми. Субстанциите с животински произхо са ограничени до восъци и пчелни продукти.

inm.com

Суровините се добиват чрез контролирано биологично производство, когато това е възможно, или чрез специални диворастящи растения. Производителите на сертифицирана натурална козметика имат най-високи изисквания към естествените суровини и внимателното им обработване. Прецизното боравене с активните растителни съставки и съединения, и използването на последните научни открития, правят възможно производството на иновативна и особено грижовна към кожата продукция.

Съответно, натуралните съставки, които най-често се използват в козметичните продукти, са растителни или билкови екстракти, хомеопатични съставки, етерични, плодови и семкови масла, флорални води и терапевтични аромати.

Сред приоритетите на производителите на натурална козметика, освен естествени източници на суровини и щадящ природата производствен процес, са и оптималната разложимост на крайните продукти, икономичното и рециклируемо пакетиране, опазването на растителните и животинските видове. И не на последно място по значение - достъпността на продуктите.

Използването на сертифицирана натурална козметика може да се приеме като "игра на сигурно" – всички включени съставки се изброяват според процентното им съдържание в крайния продукт на опаковката отзад. Това определено помага на потребителите да се ориентират за потенциални алергенни фактори и да купуват само онези продукти, които наистина ще са им от полза. Все пак целта е да се задоволят изискванията им за сигурни и природосъобразни стоки.

Доколко обаче предлаганата на българския пазар натурална козметика е "натурална", трудно може да се каже. Затова, когато купувате козметика с естествени съставки, внимателно проверявайте съдържанието според етикета и търсете сертификат за произход.

Защото, когато става въпрос за здраве, може би не е зле да вървим в крак с природата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май